Vi reste till Ungern
Foto: Ulrika Palmcrantz
Reportage | Reseklubb | Läsarresa

Vi reste till Ungern

En solig septembervecka förra året åkte ett gäng medlemmar i SPF Seniorerna till Ungern. Det blev några upplevelserika dagar med stadsvandringar, termalbad och dundrande hästuppvisning ute på pustan. Och så god mat, skratt och umgänge förstås. För dig som är ressugen: håll utkik efter fler läsarresor i Senioren!

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2016-03-10

Kort innan resan skulle bli av slog flyktingkatastrofen till med dunder och brak i Europa, och Ungern hamnade i strålkastarljuset. Inget smickrande ljus blev det heller, mest handlade rapporteringen om stängda gränser, taggtråd och tårgas mot flyktingströmmarna.
Flyktingarna och situationen i Europa blev också det stora samtalsämnet under våra dagar tillsammans. Inte minst för att vår kunnige, ungerske guide, Dénes Szász, var väldigt engagerad i frågan.

Vidunderlig utsikt

Vi landade i ett sensommarvarmt och vackert Budapest, och busschauffören som körde oss från flygplatsen tog oss direkt upp till Gellért-berget. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över såväl Budas kullar som Pests myllrande stadskvarter. För Budapest är som två städer i en, med den breda floden Donau som en gräns emellan. En gång i tiden var det också två städer, som sedan slutet av 1800-talet är sammanlänkade tack vare broarna över Donau. Under andra världskriget blev alla broar förstörda av nazisterna, och har fått byggas upp igen i samma stil som tidigare.

Sanden ryker kring ekipaget när det dundrar fram i imponerande hastighet

Buda är den historiska stadsdelen, med slottet uppe på höjden, omgivet av ringlande gränder och hus från 16- och 1700-talet. I Pest är det plattare och mer myllrande. Här finns affärerna, restaurangerna, stadens kommersiella och kulturella centrum. Andrássy út, eller Andrássy-boulevarden, är Budapests motsvarighet till Champs Elysées, och löper fram till det pampiga Hjältarnas torg, med stora statyer som illustrerar Ungerns historia – allt från de sju magyariska stamhövdingar som grundade Ungern på 800-talet till ärkeängeln Gabriel, högst upp på en 36 meter hög pelare, och kung István, landets förste kristne kung.

Buss
Spårvagn. Foto: Ulrika Palmcrantz

Lätt att ta sig runt i Budapest

Arkitekturen i Budapest är praktfull och bär spår från en tid då landet hade en framstående roll i Europa, i och med Habsburgska riket och den österrikisk-ungerska unionen. Här finns många vackert patinerade byggnader i barockstil. Den största och kanske vackraste av dem alla är parlamentet, som ligger pampigt precis intill Donau, väl upplyst på kvällen. Fasaderna är smyckade med så många som ett par hundra statyer.
– Den kan ju tyckas aningen överdimensionerad för ett land med knappt tio miljoner invånare, men när det byggdes under åren 1884–1904 var Ungern i union med Österrike, berättar guiden Dénes.

Det är lätt att ta sig runt i Budapest. Dels är det en promenadvänlig stad, men för den som vill åka finns både tunnelbana, (för övrigt den näst äldsta i världen efter Londons), spårvagnar och bussar. Det finns till och med trådbussar, säkert hög nostalgifaktor för många. I Stockholm rullade den sista trådbussen 1964…

Vår andra dag i Budapest gör vi bland annat ett besök i saluhallen, där man kan frossa i ungerska specialiteter som salami, paprika, meloner och aprikoser. På vår rundtur passerar vi också förbi det ståtliga Széchenyi-badet, som kanske är det pampigaste av Budapests alla bad. Ett annat anrikt bad här i stan är Géllert-badet. Båda är byggda i början av förra seklet. Att bada termalbad är en del av kulturen i Ungern, och Budapest är väl närmast hälso- och termalbadens Mecka.
De i gruppen som vill kan hinna med ett bad redan här i Budapest, under vår ”lediga” eftermiddag, men de flesta väljer att vänta eftersom vi har bad inplanerat vår sista dag på resan, vid staden Eger.
Vi avslutar den här dagen med en båttur på Donau. Alla byggnader ser nästan ännu vackrare ut så här på kvällen, i belysning och med glittrande svart vatten nedanför.

Imponerande hästuppvisning

Tredje dagen ger vi oss ut på den ungerska pustan, en nästan ”obligatorisk”« utflykt när man är här. Vi bjuds på en imponerande hästuppvisning, där de skickliga ryttarna, så kallade csikos, i sina traditionella kläder visar upp olika lekar och tävlingar som varit tradition sedan årtionden tillbaka.
Finalnumret är det mest imponerande, en ”pustafemma”, som består i att en csikos står på två galopperande hästar med ett ben på varje häst, och håller tömmarna till ytterligare tre hästar, som galopperar i hög fart framför honom. Sanden ryker kring ekipaget när det dundrar fram i imponerande hastighet, och ännu mer imponerande blir det när Dénes upplyser oss om att killen på hästryggen bara är 18 år.

Ungern

Republik i Centraleuropa som gränsar till Österrike, Slovakien, Ukraina, Rumänien, Serbien, Kroatien och Slovenien.
Språk: Ungerska (ugriskt språk).
Antal invånare: knappt 10 miljoner.
Historik: Ungern har anor från 800-talet då magyariska stammar vandrade västerut från nuvarande Ryssland. Några av dessa bosatte sig på slätten mellan Donau och Tisza.

Seniorguide
Resa hit: Budapest ligger bara två timmar och tjugo minuters flygtid från Stockholm, och många flygbolag åker hit, även lågprisflyg som Ryanair och Norwegian. Vill man ta sig hit på egen hand är det alltså inga problem. Finns även mängder med paketresor, ofta annonseras om långhelger i Budapest där flyg och boende ingår.
Ta sig runt: I Budapest är kollektivtrafiken smidig och bra. Det finns både tunnelbana, spårvagn och bussar. Bra att veta är att pensionärer åker GRATIS i kollektivtrafiken. Taxi är billigare än hemma och kostar sällan mer än 1500 forinter (ca 50 kr) för en resa i innerstan.
Prisläge: Shopping är i princip på samma prisnivå i Ungern som hemma i Sverige, men det är billigare att gå ut och äta och dricka, åka taxi och gå på spabehandlingar. Läge att skämma bort sig själv helt enkelt, med god mat och sköna behandlingar!
Bästa tiden: Ungern har ett inlandsklimat med heta somrar och relativt kalla vintrar. Vår, försommar och höst är en bra tid att åka hit.
Seniorvänligt: Gratis kollektivtrafik för pensionärer, seniorrabatter på de flesta inträden, prisvärda spabehandlingar och billigare mat och dryck än hemma gör Ungern till ett seniorvänligt land.

Dölj faktaruta

Tjurblod

Fjärde dagen lämnar vi Budapest och åker till Eger, en historisk stad ett par timmars bussfärd nordost från Budapest. Det är en levande studentstad, omgiven av bördiga vinodlingar.
Det är från Eger Ungerns berömda rödvin som kallas ”Tjurblod” kommer. På kvällen åker vi till vinkällaren Thummerer ett par mil utanför stan, som är en av de mest kända familjedrivna vinodlingarna i landet. Ägarinnan visar oss runt i den cirka 4 000 kvadratmeter stora källaren med enorma vintunnor och ståltankar.

Som avslutning äter vi en god middag och får smaka på flera sorters vin, bland annat Tjurblodet då förstås. Legenden berättar att en armé med cirka 2000 tappra ungerska krigare i Eger lyckades stå emot ett anfall från det Osmanska riket. Året var 1552 och motståndarna hade en armé på 100 000 man. Ändå lyckades ungrarna stå emot – stärkta av Tjurblodet, som sägs ha givit dem övernaturliga krafter.

Över tusen varma källor

Vår sista dag ska vi äntligen få bada termalbad. Det finns över 1 000 varma källor i Ungern, i Europa överträffas det bara av Island. Egerszalók heter badet vi åker till, och det ligger intill en naturlig kalkformation med källvatten. Själva badområdet består numera av moderna bassänger, både inomhus och utomhus, vissa med ”vanligt” vatten, andra med varmt källvatten som sticker så där lite skönt och välgörande mot huden.
Sista kvällen med gänget blir det avskedsmiddag på en av restaurangerna inne i Eger. Stämningen är på topp, ingen vill tänka på att vi faktiskt ska åka hem imorgon.

Text Ulrika Palmcrantz

Bro
Frihetsbron. Foto: Ulrika Palmcrantz

 

 

 

 

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2016-03-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas