Upptäck Paris … Igen
Montmartre. Foto: Ingrid Wikholm
Reportage | Storstad

Upptäck Paris … Igen

Du har sett Eiffeltornet, köat för att komma in på Louvren, besökt Triumfbågen och stått vid Napoleons grav. Men det finns så mycket mer att se och göra i Paris.

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-08-08

Paris är världens populäraste turistmål med 30 miljoner besökare per år och det har sina skäl. Den franska huvudstaden kallas omväxlande för ljusets stad, kärlekens stad, kulturens stad…
Med närförorterna räknar man till nära 12 miljoner invånare. Här blandas kulturer och religioner. Centrum är indelat i arrondissement som gör det lätt att hitta. Postnumrets sista siffror visar arrondissementet.
Här får du åtta tips på några av många pärlor i Paris.

Flyg luftballong i Parc André Citroën

Om du drömt om att flyga luftballong, men inte vågat, så är detta rätt tillfälle. Här kan du lyfta 150 meter över marken med varmluftsballong och se Paris ovanifrån. Ingen som helst risk för missöden då ballongen är fast förankrad.
Parken ligger på samma plats som den första Citroën-fabriken gjorde. Idag finns inga spår av biltillverkning utan det stora området är en postmodernistisk och ekologisk skapelse med vatten och växtlighet. Här finns tematrädgårdar, växthus, fontäner och en jättelik gräsmatta ner mot Seine.
Att besöka parken är gratis. Ballongfärd 12 euro.

Parc André Citroën, 2 rue Cauchy. 15:e arr. Metro: Javel. Buss: 42 och PC 1.

Moskén. Foto Ingrid Wikholm

Som i tusen och en natt. Moskén i Paris

Moskén är Frankrikes äldsta och största, byggd av franska staten som tack till de nordafrikanska soldater som deltog i första världskriget.
Man får inte besöka bönesalen som turist, men väl den stora trädgården med rosor, granatäppleträd, blåregn och många andra växter. Allt inramat med strama buxbomshäckar.
Vägg i vägg med moskén ligger en tesalong. Här serveras mintte och färgglada bakverk med smak av honung och mandel. Även lunch och middag, men inget vin. 9-23 alla dagar.
Alldeles bredvid hittar du en hamam, ett turkiskt ångbad. Massage och skrubbning, renare kan man inte bli. Ta med baddräkt. Inträde: 18 euro. Massage från 12 euro. Stängt tisdagar.
I kvarteret finns också »le souk« där du hittar presenten till kattvakten där hemma.
Inträde till trädgården och moskén 3 euro. Stängt fredagar.

La Mosquée, 39, rue Goeffry-St-Hilaire. 5:e arr. Metro: Place Monge eller Censier. Buss: 47, 67, 89.

 

Montmartre. Foto Ingrid WIkholm

Om du hamnar i Montmartre …

I Montmartre där kyrkan Sacré Coeur ligger och tronar högst upp som en vit marängtårta är det tätt mellan turistfällorna.
Men ett verkligt prisvärt ställe där du kan fynda är Marché St Pierre – en av de största tygmarknaderna i världen. Försäljningen börjar ute på gatan och fortsätter in i husets sex våningar på totalt 2 500 kvadratmeter med alla tyger du kan tänka dig. På de trånga gatorna i närheten finns ännu fler butiker som säljer inte bara tyger utan också knappar, band och tillbehör.
Marché Saint Pierre, 2, rue Charles-Nodier, 18:e arr.

Öppet: Mån-fred 10-18.30, lörd 10-19.
Métro: Anvers.

När du ändå är i närheten: På 15 rue Lepic kan du besöka Café des deux Moulins där Amelie i filmen arbetade. Här blandas turister med folk från kvarteret i gammal Parismiljö. Metro: Blanche. På nummer 54 på samma gata ligger huset där van Gogh bodde några år.
Bakom kyrkan hittar du plötsligt ett vinfält i stadsmiljön. Varje år skördas vindruvorna och förvandlas till cirka 1 500 liter vin som säljs för tusen kronor flaskan. Pengarna går till välgörande och kulturella ändamål. I oktober är det stor vinfest. Korsningen Rue des Saules – Rue St Vincent.

SENOIRGUIDE PARIS

Resa dit: Direktflyg från flera svenska städer. Vill du resa med tåg så köp Interrailkort.
Prisläge: Ungefär som i Sverige, men du kan hitta billiga hotell och restauranger. En biljett på buss, metro eller RER (lokaltåg) kostar 1.90 euro.
Bästa tiden: Hela året, men kanske allra bäst vår och höst. Undvik augusti.
Passar för: Fotbollsentusiaster, kulturnördar, finsmakare, romantiker, historieintresserade – alla får sitt.
Missa inte: Franska mattider. Snabbmatsställen och turisthak serverar mat dygnet runt, men fransmännen själva håller hårt på lunch mellan 12-14 och middag från 19.30.
Seniortips: Satsa på lunch. På kvällarna blir det betydligt dyrare.
Seniorvänligt: Ta bussen! Du ser mer och slipper metrostationer utan hissar och rulltrappor och med kilometerlånga gångar.
Varning för: Fika på Champs Elysées om du vill använda reskassan till annat. Skoskav, ta på bekväma skor. Det är bara infödda parisiskor som klarar högklackat i alla lägen.

Dölj faktaruta
Bröderna Trangs butik. Foto Ingrid Wikholm

Handla på bröderna Tangs asiatiska stormarknad

I bröderna Tangs affär säljs allt som behövs för asiatisk matlagning. Det finns färsk fisk och kött, grönsaker och frukter som du förmodligen aldrig tidigare sett och än mindre vet hur du ska använda. Här finns allt från likörer och färsk grönpeppar till bambukorgar för ångkokning och ätpinnar i alla modeller.
Affären påstås vara den största asiatiska stormarknaden väster om Kina.
Den startades av bröderna Tang från Laos och ligger i de kinesiska kvarteren nära Place d’Italy där det också finns massor av asiatiska restauranger och butiker med blanka sidenkläder och tekannor i alla färger. Det finns flera Tang frères runt om i Paris, men detta är den ursprungliga.
Tang frères. 48, Avenue Ivry, 13:e arr.

Öppet: 9-19.30, stängt måndag. Metro: Olympiades, Place d’Ivry. Buss: 64, 62, 83.

När du ändå är i närheten: Stadsdelen Butte-aux-Caille, känns som en by från länge sen – vilket den också var innan staden bredde ut sig. Ta en promenad på kullerstenslagda gator.
Metro: Corvisart. Buss 34.
Mer nostalgi? La cité des fleurs. Inga bilar, vackra trädgårdar och hus som man vill flytta in i direkt – här kan man glömma att Paris är en storstad.

154, avenue de Clicy- rue de la Jonquière. 13:e arr. Métro: Brochant. Buss: 66.

Rue Crémieux. Foto Ingrid Wikholm

Promenera högt över marken längs Promenade Plantée

La coulée verte är bara tio meter bred, men 4,5 km lång och – bäst av allt – nio meter över marken.
Från början ett järnvägsspår, nu en grönskande promenadväg med parkbänkar, dammar, spaljéer och alléer, bambusnår och rosenplanteringar. Här joggar parisare bland flanerande turister.
När man går på viadukten känns det som om man går uppe i himlen, omgiven av grönska.
Öppnar 8.00 vardag, 9.00 lördag, söndag och helgdag. Stänger 21.30, tidigare under vintern. Finns flera uppgångar, 12:e arr.
Metro: Place de Bastille, Gare de Lyon eller Porte Dorée. Buss: 29.

När du ändå är i närheten: Rue Crémieux är en glad överraskning. Den smala bilfria gatan som är knappt 150 m lång kantas av färgglada hus och växtlighet. Metro: Gare de Lyon. Buss: 20.

 

Tänkaren, Musée Rodin. Foto Ingrid Wikholm

Gå på museum i en trädgård

Musée Rodin har en trädgård, stor som en ordinär park. Här kan du vila fötterna en stund, läsa en bok i en skön vilstol, lyssna på porlande fontän eller ta en kopp kaffe. I parken kan man bland annat se Tänkaren och tvåtusen rosenbuskar. Den som vill se ännu fler skulpturer går in i muséet.
Inträde 11,30 euro. Enbart trädgård 3,50 euro.

Musée Rodin, 77, rue de Varenne. 7:e arr. Metro: Varenne. Buss: 87, 84, 69.

Om du inte fått nog: Antoine Bourdelle var elev till Rodin. Hans ateljé med trädgård är öppen för besök.

Musée Antoine-Bourdelle, 18, rue Antoine-Bourdelle. 15:e arr. Metro: Falguière. Buss: 88.

 

Café och restaurang på Rue Mouffetard. Foto Colourbox

 

Strosa längs Paris äldsta gata

I alla stadsdelar i Paris finns matmarknader. De kan ta upp hela gator eller rymmas under tak. En av de trevligaste matmarknaderna ligger på Rue Mouffetard i latinkvarteren. Det är Paris äldsta gata som romarna anlade för tvåtusen år sedan. Parisarna kallar gatan för »La Mouffe« och har gjort sina matinköp här sedan medeltiden. Det känns som att hamna i en småstad när man går längs den kullerstenslagda bilfria gatan som är 600 meter lång. Här finns butiker, marknadsstånd och matställen. Söndag förmiddag är en speciellt livlig dag, ofta med levande musik längs gatan.

Lunchstängt vardagar. Stängt måndagar och söndag em. Rue Mouffetard, 7:e arr. Métro Censier-Daubenton

Gallerie Vivenne. Foto Colourbox.

När det regnar…

Även i den bästa av världar kan det regna och Paris är inget undantag. Då är det dags att upptäcka de undangömda passagerna som byggdes i slutet av 1700-talet och en bit in på 1800-talet. Många har försvunnit i den moderna stadsbilden, men en hel del finns kvar med sina glastak, vackra golv och järnkonstruktioner. Här hittar man udda roliga butiker och små serveringar.
Passage Jouffroy har ingång på nummer 10, bd Montmartre. Metro: Grands boulevards. Här finns bland annat vaxdockmuseet Grévin och Pain d´Epice, en gammaldags leksaksaffär som är paradiset för miniatyrsamlare och dockhusägare. På andra sidan Boulevard Montmartre finns fortsättningen Passage des Panoramas. Det är en av de mest kända passagerna i Paris, där Nana i Emile Zolas berömda roman höll till. Numera hittar man filatelister på ena sidan och restauranger på den andra. Ingång från 11, bd Montmartre.
Några kvarter längre bort finns Galerie Vivienne med vackert golv.

Ingång 6, rue Vivienne eller från andra hållet, 5, rue de la Banque, 2:a arr.

Text Ingrid Wikholm

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-08-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas