Vi tipsar om smultronställen i södra Dalarna, Småland, på Västkusten och på Gotland. Tipsa gärna om dina egna smultronställen!
Poetisk oas: Karlfeldtsgården i Karlbo
En poesins oas är Karlfeldtsgården i Karlbo som ligger strax före Avesta om man kommer söderifrån. Här stannar man gärna till för att äta något lätt i den kringbyggda lustträdgården för att sedan gå runt i husen där det finns minnessaker och litteratur av skalden och nobelpristagaren Erik Axel Karlfeldt (1864–1931). Den äldsta byggnaden som vetter mot bygatan är troligen från början av 1700-talet. I loftummet hade den unge Erik Axel sin studerkammare.
Erik Axel föddes i, som det då hette, Tolvmansgården. Här växte han upp i en stor familj om tre generationer. Erik Axel var äldsta barnet i mor Annas andra äktenskap. Han fick chansen att studera men samma år som han tog studenten måste familjen lämna gården under stor dramatik. Erik Axel skrev till sina anfäder »Jag är ryckt som en ört ur sin groningsgrund, halvt nödd, halvt villig er sak jag svek.«
Gården kom åter i släktens ägo först år 1967 då sonen Sune och hans hustru Mary köpte den och lät restaurera den till en kulturgård, öppen för alla. Med inspiration från skaldens lustgård i Sjugare by anlade de en lustgård i miniatyr. Idag ägs gården av Avesta kommun.
I lustgården står en skulptur av skalden, skapad av Arvid Backlund. På en minnessten är ristat: »Och här är byn vid flod och ro/ och här är svalans sommarbo./ Här vill min oro sova/ i det förgångnas ro.« I trädgården finns perenner som även blommar i Karlfeldts dikter: akleja, julros, hässleklocka, mossros, riddar-sporre, praktberonica, jätterams.
ÖPPET: 19 maj–11 augusti kl 11–17. Tel: 0226-64 51 74, http://karlfeldtsgarden.se
Gunilla Lindahl
Konst med hetta: Avesta Art i Verket
Det gamla järnverket i Avesta vid Dalälvens strand är sedan 1995 förvandlat till ett konstmekka med utställningar av samtidskonst. Den ruffa industri-miljön med masugnar och rostugnar står i spännande kontrast till den moderna konsten. Några verk är permanenta som till exempel glaskonstnären Kjell Engmans skulpturer av glas. De står i mörker och lyses upp av spotlights och ljus underifrån.
Årets utställning heter Heart & Brain och innehåller verk av 13 konstnärer från bland annat Sverige, Italien, Serbien, Kina och Sydkorea. Det blir en mix av videoinstallationer, ljuskonst, foto och oljemåleri.
ÖPPET: Heart & Brain visas 26 maj–8 september kl 11–18.
Gunilla Lindahl
För rockabillyfans: 56ˇans café i Krylbo
Avesta Krylbos gamla järnvägsstation är numera obemannad eftersom stationen inte längre är knutpunkt för tågtrafiken. Men i Folke Zettervalls stationshus i nationalromantisk stil från förra sekelskiftet gömmer sig en pärla – ett 50-talsfik. Från den magnifika väntsalen träder man in i det som en gång var en frisersalong med 50-talsinredning. Här finns Elvisprylar, rockabillyplattor, gamla bensinpumpar och hårtorkar modell ä. 56’ans café erbjuder räkmacka och kaffe för endast 45 kronor. Nästan 50-tals priser!
ÖPPET: Måndag–fredag kl 6–19, lördag kl 8–16, söndag kl 11–18.
Gunilla Lindahl
Gott stopp: Konditoriet i Norberg
Värt en omväg är Elsa Anderssons konditori i Norberg som ligger mittemellan Avesta och Fagersta. Det ligger vackert beläget vid torget. Byggnaden är från 1700-talet och har tidigare varit kaptensbostad och gästgiveri. 1916 startade Elsa och hennes man Emil konditori här och det har det varit sedan dess.
Kondisets specialitet är tango-
tårtan med botten av mandelmassa och ananasgranering. Men här finns också hembakta napoleonbakelser, aprikosgifflar och mandelringar. För att inte tala om den generösa räksmörgåsen. Efter besöket rekommenderas att strosa runt i den gamla bebyggelsen med bergsmansgårdar och bodar kring Norbergsån. Här ligger också ett hantverkscentrum.
ÖPPET: Måndag–fredag kl 9–18, helger kl 10–18.www.elsaskondis.se
Gunilla Lindahl
Mer att göra i Avesta med omnejd
Avesta Visentpark. Visenterna går i kuperad naturhägn som omgärdar en bondgård från förra sekelskiftet.
ÖPPET 25 maj–8 september kl 11–16.30.
Avestaforsens brus. Upplev bruset genom att gå på Älvpromenaden mellan Avesta och Krylbo. Sträckan är 8,5 kilometer lång och kantas av bänkar och grillplatser.
Carl Jularbo Museum. I Gamla Byn i Avesta ligger museet som berättar om dragspelskungens liv från fattig gård-farihandlarson till ett liv som rikskändis i lyx. Här finns också ett café.
ÖPPET alla dagar maj–september kl 11–17.
Gunilla Lindahl
Vandra på Bohus-Malmön utan packning
En okänd pärla i Bohuslän är Bohus-Malmön. Öns vandringsleder går förbi greklandslika laguner med finkornig vit sand, grönglittrande vatten, kärleksstigar med blommande näckrosor, vidsträckta klippor slätare än asfalt, vidare genom brutalt ansatta stenhuggarlandskap där spillrorna ännu finns kvar.
Vid slutet av 1800-talet formades den första gatstenen här, den röda graniten blev berömd och exporterades runt om i världen. Det ryktas att Hitler beställde sten härifrån under andra världskriget men att stenhuggarna inte ville leverera och högg ”fel”. Hur som är det spännande med en guidad vandring genom stenbrott och smedja, som är Sveriges äldst bevarade. Gå ut en tidig morgon, snorkla i det kristallklara vattnet, gnugga dig med tången och torka utan handduk mot en varm slät klippa. I solnedgången tar du fram något gott och ser hur den rödgula stenen färgas rosa, missa inte det!
Det finns kortare och längre vandringsstigar på ön, klippor är bra för balansen och vid horisontens dallrande streck kan du drömma dig västerut, som stenhuggaren en gång. Det finns också kurser i akvarellmålning.
Den gamla stenhuggarön besöktes en gång av Olof Palme och kallades den röda ön, men har liksom övriga Sverige förändrats och idag finns en marina med lyxiga båtar, sommargäster i randiga tröjor, tennisbana och minigolf. I år hamnade Bohuslän dessutom på CNNs åtråvärda topplista på ”tio av världens sista stora vildmarker”.
För den naturälskande finns också fridlysta arter och den karga naturen ger en sällsynt skönhet. Kanske dags för kommunen att börja värdera en annan slags turism? Rätt i tiden ligger konceptet ”Vandra utan packing”, där du vandrar mellan olika orter medan arrangören ser till att transportera ditt bagage på dagarna, och där du bor bekvämt på nätterna. Kanske början för en ny sorts turism i Bohuslän som bör räcka året om – för en stormig höstvandring är också något alldeles extra, dessutom sover man gott, som knockad av den friska vinden.
Ylva Bergman
Hoburgens fyr: Där vägen tar slut tar utsikten vid
Vill man till världens ände och sam-tidigt närma sig himlen ska man söka sig till Hoburgens fyr på Gotlands södra udde. Kommer du med bil är det enkelt att hitta, kör hela vägen ut till Sudrets slut, så ser du fyren. Lätt att parkera.
Sedan krävs det starka ben och gott om tid för pauser. Jag räknar till 75 trappsteg upp genom den 167 år gamla byggnaden till utsiktsbryggan som löper runt själva lystornet. Att stå där – 21,7 meter över marken – och speja över det gotländska alvaret och ut mot havet känns som att befinna sig i ett fruset fallskärmshopp. Fyren, som har en lysvidd på 50 kilometer, automatiserades och avbemannades 1978. Men sommartid håller föreningen Fyrtillsyn Gotland klenoden öppen för allmänheten.
ÖPPET: 14 juni–18 augusti, dagligen kl 11–17.
ENTRÉ: 20 kr för vuxna, 10 kr för barn 10–15 år.
Text och foto: Jan Arleij
Hemma hos Astrid
Strax utanför Vimmerby centrum hittar du Astrid Lindgrens barndomshem Näs. Sockerdricksträdet, snickerboa och det rödmålade huset där hon föddes och tillbringade sin barndom står kvar och husets nedervåning är återställd till ursprungligt skick av Astrid Lindgren själv.
Guidade visningar hålls varje dag under sommarhalvåret, och den som vill få mer fördjupad kunskap om författarinnans liv kan besöka utställningen i den intilliggande paviljongen.
Det som många besökare talar om efter ett besök på Näs är dock restaurangen. Lantköket på Näs erbjuder både lagad mat och hembakt fika med lokalproducerade råvaror.
Nytt för i år är att arbetet med Astrid Lindgrens trädgårdar tagit fart. Under året ska en trädgård som man får »ta på, jobba i, smaka på, lukta på, lyssna till, klättra i, utforska, leka med, samtala och vila i« göras i ordning för att stå färdig 2014.
ÖPPET: 13 maj–1 sept alla dagar kl 10–18 (ej midsommarafton).
ENTRÉ: Utställningen Hela världens Astrid Lindgren. Entré vuxna 80 kr, barn 6–14 år 35 kr. Guidad visning i Astrid Lindgrens barndomshem, vuxna 95 kr, barn 2–14 år 50 kr (rekommenderad minimiålder 8 år).
Frida Andersson Johansson
Foton där inget annat anges: Örjan Björkdahl
Vad är ditt smultronställe? Mejla till www.webben.se och tipsa oss!
Bankar din hjärta särskilt mycket för en utsiktsplats, ett café, ett bad eller en liten by? Dela med dig.
Tipsa oss
Tipsa gärna om dina egna smultronställen! Mejla ditt tips, och eventuell bild, till webben@veteranen.se.