Oslo har på kort tid gått från småtrist till ett av norra Europas mest attraktiva weekendresmål. Med en rejäl dos finkultur och utsökt mat. Dessutom förstår de flesta svenska. Se fler bilder och mer fakta längre ned i texten.
Efter en läcker 7-rätters meny på Ekebergrestauranten går jag ut på terrassen framför och ser ut över Oslo, fjorden, de omgivande bergen och framför allt den magiskt röda himmeln. Den liknar den solnedgång som runt förra sekelskiftet inspirerade Edvard Munch när han målade den världsberömda tavlan Skriet, som visar samma vy här uppifrån berget.
Utsikten härifrån visas också flera gånger i den hyllade norska filmen Världens värsta människa, som bjuder på massor av fina Oslomiljöer.
Det har hänt enormt mycket i den norska huvudstaden under 2000-talet. Det provinsiellt småtrista har ersatts av ett härligt restaurang-, kafé- och barliv och framför allt av en rad besöksattraktioner som alla är värda en resa.
Den senaste i raden är Munch – det nya 13-våningsmuseet vigt åt Edvard Munchs konst på en egen Oslofjordudde i den nya stadsdelen Bjørvika.
Utsidan av det nya museet har fått kritik för sin gråhet, som dock försvinner när solnedgången är som vackrast och får huset att se ut som om det vore byggt av guld. Invändigt väntar en fantastisk samling konst. Hyr en audioguide om du vill vet mer för den skriftliga informationen är knapphändig.
Munch testamenterade vid sin död 1944 över 20 000 konstverk till Oslo kommun och här visas nu gräddan av dessa. Att spendera timmar här är enkelt. Det går inte att undgå att gripas av hans målningar och träsnitt – ofta varianter på samma tema. Skriet känner alla igen, den visas i tre varianter här. Men verk som Stjärnenatt, Svartsjuka, Madonna, Vampyren, På bron med flera, fascinerar kanske ännu mer.
Liksom de många inkännande kvinnoporträtten och det mastiga porträttet av Friedrich Nietzsche. Den tyske filosofen som långt efter sin död kom att få ett solkigt rykte på grund av sin nazistiska syster, gav uttryck för den grundsyn som mot 1800-talets slut kom att förnya konsten.
Influenser av Nietzsches idéer – med många beröringspunkter med hinduismen – finner man också i den makalösa Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslos västra del. Här fick den norske skulptören Gustav Vigeland fria händer att på ålderns höst skapa en jätteanläggning med över 200 skulpturer i sten och brons som skildrar livets hjul i alla dess faser på ett sätt man aldrig får nog av.
2008 invigdes det första av de stora nya publikattraktionerna i Oslo – det vita Operahuset, liknat vid snötäckta berg eller glaciäris. Och precis som om det vore ett riktigt berg går det att gå upp på husets tak. Titta gärna in i den vackra foajén och har ni möjlighet ska ni absolut se en föreställning – i maj i år framförs Onegin, en balett byggd på Pusjkins roman Eugene Onegin, och operan Barberaren i Sevilla.
Tvärs över gatan från operahuset öppnade våren 2020 Deichman – Oslos jättelika, härligt välkomnande folkbibliotek som är fullt av folk från morgon till sen kväll. Gå in och beundra arkitekturen!
Den 11 juni i år slår så Norges nya nationalmuseum för äldre och ny konst, design och arkitektur upp sina portar och blir då Nordens största konstmuseum. Den mäktiga byggnaden tar upp ett helt kvarter intill nöjesstråket Akers Brygge och får det stora Nobelmuseet framför att se ut som en sommarstuga.
Om man, kanske efter ett glas vitt på någon av Akers Brygges uteserveringar, fortsätter längs kajen kommer man snart till den tio år gamla stadsdelen Tjuvholmen med dyra bostäder, lyxhotell, finrestauranger och ett mycket sevärt privatägt museum för samtidskonst – Astrup-Fearnley. I vår och sommar koncentrerar sig museet på att visa delar sin fina samling med omtalade verk av bland annat Damien Hirst och Jeff Koons.
Är man sugen på en båttur finns det gott om pendelbåtar från Akers. De flesta väljer båten till Bygdøy med alla museer där skepp står i fokus.
Som Thor Heyerdahls expeditionsbåtar Kon-Tiki och Ra, polarforskaren Roald Amundsens fartyg Fram och kronan på verket, Vikingaskipssmuseet. Det sistnämnda är dock stängt till 2023, då de perfekt bevarade Oseberg- och Gokstadsskeppen ska ha flyttat in i ett nytt större museum strax intill det gamla. Ännu en världsattraktion värd en Osloresa.
Centrala Oslo domineras av shoppingstråket, tillika paradgatan, Karl Johan. Prickar ni in den 17 maj är det folkfest här med tiotusentals norska flaggor och glada Oslobor i folkdräkt.
Många män och nästan alla vuxna kvinnor har minst en folkdräkt – eller bunad som det heter på norska. Är man sugen på en egen bunad är Heimen Husfliden, på Stortorvet 1, en bra plats att börja. När man insett hur dyra de faktiskt är, allra helst med de tillhörande traditionella smyckena, kanske Norway Design, på Lille Grensen 7, kan vara ett bättre alternativ.
Bland mycken skandinavisk design finner man norsk keramik, exklusivt konstglas och annat som sköna plädar och lyxiga hudvårdsprodukter.
En personlig favorit är QSPA Gallery, drottning Sonjas nya konstgalleri på Operagate 65. Tio husnummer bort ligger Norwegian Rain, perfekt om man söker designade regnkläder.
Annars bjuder den forna arbetarstaddelen Grünerløkka på skojigare affärer, speciellt längs Markveien. Grünerløkka har dessutom gott om trevliga matställen som Mathallen vid Akerselva. Vi nöjer oss dock med en fika på världsmästarbaristan Tim Wendelboes lilla fik på Grüners gate 1 och en tidig kvällsöl på mikrobryggeriet Schouskjelleren på Trondheimsveien 2.
Den centrala stadsdelen Grønland är spännande tack vare sin mix av folk från hela världen och därifrån är det inte långt till Gamle Oslos härliga trähusmiljöer lite längre österut.
Vi slutar vårt besök där vi började, fast längre ner på berget i Ekebergparken, en gles skog som få skulle besöka om det inte vore för den utsökta skulpturparken bekostad av fastighetsmagnaten Christian Ringnes.
Den är öppen dygnet runt och helt gratis. Se storheter som Renoir, Dalí, Rodin och Louise Bourgeois, Ann-Sofi Sidéns kissande kvinnoskulptur Fideicommissium och Matt Johnsons i skymningsljus småläskiga Levitating Woman – en kvinna enbart täckt av ett tunt lakan i vitfärgad brons. Totalt finns här 45 verk av yppersta klass. Svårslaget vad gäller valuta för pengarna.
Text och foto: Johan Öberg
Seniorguide Oslo
Resa dit: med bil är det 59 mil till Oslo från Malmö, 53 från Stockholm och 31 från Göteborg. Tåg är smidigt från dessa tre städer och den som flyger har gott om avgångar från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.
Resa runt: Mycket finns på gångavstånd och både T-bana, spårvagn och stadsbussar är enkla att använda. Enkelresor inom hela centrala Oslo, inklusive Holmekollen, kostar 20 NoK om man fyllt 67, annars 37 NoK och en 24-timmarsbiljett går på 59 respektive 117 NoK. Ett 48-timmars Oslopass, som ger massor av fria inträden, rabatter och tillgång till kollektivtrafiken (ej flygtåget), kostar 520 NoK om man fyllt 67, annars 655 NoK.
Prisläge: Numera är priserna i Oslo ungefär samma som i Sverige, inklusive hotell. Alkohol är dock dyrare och billiga luncher är ovanliga.
Bästa tiden: Året runt. Årstidsväxlingarna liknar de svenska på samma breddgrad (och det regnar långt mindre än på Vestlandet). Vintertid är skidåkningen in på knuten en extra lockelse, sommartid de många nya badplatserna i city.
Passar för: Konst-, musik- och arkitekturintresserade – och alla som vill kombinera stad med en dos friluftsliv.
Språk: Norska, vilket ju är ganska lätt att förstå.
Seniorvänligt: Delar av Oslo är backigt och vintertid är uselt sandade trottoarer ett problem, men resten av året är det lika lätt att röra sig här som hemma.
Seniortips: Fyra verkliga gourmetupplevelser är den 3-stjärniga Michelinrestaurangen Maaemo, läckra japanska Omakase by Vladimir Pak, traditionsfyllda Ekebergrestauranten med superb Oslovy och Kontrast med sitt moderna nordiska kök.
Länkar: maaemo.no; omakaseoslo.no; ekebergrestauranten.com; restaurant-kontrast.no
Mer information: Utmärkt turistinfo, inklusive länkar till allt sevärt, finns på www.visitoslo.com