Reportage

Bo billigt med bostadsbyte

Ulf Molund och hans fru har under påsklovet bott själva i ett ”eget” hus en vecka i Århus i Danmark – gratis. Läs om deras erfarenhetar av bostadsbyten.

Publicerad 2008-04-30

Tidigare har de varit på sommarsemester i bland annat Tyskland, England och Belgien  i vardera två veckor, och även då bott i eget hus – gratis. Genialiskt, billigt, roligt, bra och intressant tycker de.
Samtidigt har familjer från andra länder bott i vårt hus motsvarande tid, berättar Ulf Molund:

Bostadsbytena arrangeras genom föreningen Intervac. På Intervacs hemsida, www.Intervac.se, står hur man blir medlem. Medlemsavgiften är 700 kr per år, och man fyller i uppgifter om sig och sin familj, om bostaden, vart man vill resa med mera. Sedan är det bara att logga in och leta i Intervacs databas och försöka hitta någon att byta med.

Man bör markera att man är öppen för alla förslag. Det är inte bra att begränsa sig genom att bara skriva att man vill till Italien. Det är nämligen inte säkert att man hittar någon italiensk familj som vill hit. Ett år trodde vi att vi inte skulle hitta några att byta med men så blev vi kontaktade av en tysk familj från en stad vi aldrig hört namnet på. Det blev ännu ett lyckat byte!

Det är alltså lätt nu att via mail göra upp om detaljerna för exakt datum, hur man ska lämna över nycklar, och om man ska träffas i början eller slutet av bytet. Vi har träffat alla vi har bytt med.
Vi har aldrig bytt bil men det förekommer rätt ofta nu tror jag – speciellt om huset man lånar ligger långt ut. Bilbyte är mer eller mindre nödvändigt för de som byter med USA.
Man håller lämpligen med sänglinne och handdukar åt varandra. Varför frakta sånt kors och tvärs mellan länder?

Fördelar?
Billigt! Man slipper bo på dyra hotell och liknande. Två veckor så med stor familj kan bli mycket kostsamt. Att äta ute är också dyrt. Här äter man åtminstone det mesta ”hemma”.
Genuint! Man bor som/bland vanliga tyska, danska eller andra länders familjer, ser hur de har det, handlar i deras butiker, ser litet av deras vardag.
Fritt! Man kan slappna av och vara ”hemma” en dag om man är trött eller det är dåligt väder och göra utflykter när och vart man vill.
Stort! Man har ett helt hus eller en lägenhet (en gång av tio för vår del) i stället för ett trångt hotellrum.
Dessutom träffar man alltså de personer man byter med och det är ju människor man annars troligen aldrig skulle möta. Några har vi blivit litet mer goda vänner med, i andra fall stämmer kanske inte ”personkemin” lika bra.

Nackdelar?
Som hemma: man måste handla, laga mat, diska och städa – särskilt noga innan man lämnar sitt eget och när man ska åka hem efter husbytet.
Egna initiativ: det hänger på en själv vad man ska se och göra. Det erbjuds inga guidade bussturer som på charter. Som regel får man dock hjälp med kartor och broschyrer av värdfamiljen. För övrigt finns det mesta på nätet och i guideböcker. Oftast ger man nog varandra tillgång till datorerna så att bägge parter kan kolla upp sevärdheter och annat intressant.
Hemmaplanering! Man bör städa noga innan man åker – så det är fint för gästerna men även så att de ska vara motiverade att göra lika fint efter sin visit. Dessutom måste man plocka undan så det finns plats i någon byrålåda och garderob för gästernas kläder och saker. De flesta skriver instruktioner på lämpligt språk om lås, post och tidningar, hur husets alla apparater, som TV, spis, dator, tvättmaskin, fungerar och gör i ordning pärmar med broschyrer, kartor, tips på sevärdheter, butiker, restauranger och liknande. Man be någon vän/granne som är hemma när bytet sker att lämna över nyckeln till besökarna och kanske ställa upp som rådgivare om det behövs (det brukar det sällan).

Våra två första byten var i slutet på 80-talet till Tyskland och England när barnen var i skolåldern. Sedan blev det paus ett antal år tills vi återupptog ”intervacandet”. Det har blivit fyra gånger till Tyskland två till Danmark och en gång vardera till England, Belgien, Österrike och Sverige(!). Vi tycker att alla byten har varit lyckade.
Missöden? Det händer ju småsaker. En mugg i vårt hem pajad. Hustrun ryckte sönder ett handtag i det engelska köket, det verkade vara en låda men dolde bara en gasflaska.
Det värsta: vi förstörde glaslocket till gasspisen i Belgien. Dessutom blev det fel på bromsarna på bilen när vi var i Belgien. Se till att bilen är i god form innan resan.

Ofta när vi berättar om dessa husbyten frågar folk: vad gör ni med era smycken och liknande? Svaret är inget! Det är en självklar hederssak att man inte rotar i den andra familjens privata saker. Tvärtom är det ju jättebra att det inte är tomt hemma utan att det är folk där när vi själva är bortresta.

Vilka passar detta sätt att semestra? Det passar alla kategorier. Med Intervac hittar man och byter oftast med familjer som liknar ens egen. Barnfamiljer byter med barnfamiljer och så finns leksaker, cyklar med mera som passar. Min fru och jag som närmar oss pensionering byter som regel med par i ungefär samma ålder.
De flesta vill byta cirka två veckor under sommarsemestertid men i en del pensionärers annonser står det om önskad bytestid 1/1-31/12!

Till sommaren blir det vårt elfte byte – till Holland. Det är ett par där som haft restaurang och jobbat och slitit i många år. Nu är de nyblivna pensionärer och byter flera gånger per år.

Text: Ulf Molund

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas