Skulle en omröstning om Årets Svensk hållas i skrivande stund finns det nog goda chanser att priset går till Greta Thunberg. Många har blivit imponerade – några väldigt irriterade – av den nu sextonåriga flickan som varje fredag skolstrejkar för klimatet och i tal efter tal berättar för olika världsledare att de inte gjort tillräckligt för att ge jorden en framtid. Att klockan faktiskt hunnit slå tolv och att fortsatt profithunger på dess resurser lett till att den är på väg mot en minut över.
Lite samma sak, fast långt ifrån lika uppmärksammat, har pensionerade barnläkaren Björn Mildh sagt i tjugo år nu. Han kämpar för att rädda gammelskogarna i Norrbotten mot avverkning. För att den unika miljö som finns där är nödvändig för att vissa växter, insekter och fåglar ska kunna leva. Som hackspettar, ugglor, gjusar med flera.
Över hälften av alla hotade arter i Sverige är beroende av en skog där det finns en orörd naturlig livscykel. Forskning har även visat att gammelskogarna är viktiga kolsänkor – det vill säga de tar upp kol från atmosfären och binder det – vilket bidrar till att motverka klimatförändringar. Hans främsta motståndare i sin kamp är ett skogsbolag som ägs av – staten.
Ett exempel på just det här med att tala med dubbla tungor som Greta Thunberg ofta framhåller.
Att kämpa för det man tror på kan vara en lång prövning, men också helt nödvändigt. När Gloria Ray Karlmark 1957 ville se till att hon fick den bästa utbildningen i sin hemstad Little Rock i sydstaten Arkansas ändrade hon den amerikanska historien. I slutändan såklart till gagn för hela nationen.
Det krävs mod, och tid, att kämpa för förändring. Och att kampen uppmärksammas.
Trädgård: Gå med i vår alldeles nystartade grupp på Facebook – Trädgård i SPF Seniorerna. Har du tips på hur man får fänkål att inte gå i blom i förtid är du alldeles speciellt välkommen.
Pengar: Enligt undersökningsbyrån Vintage People står svenskar över 50 år för 70 procent av Sveriges totala köpkraft. Sakta börjar marknadsförare se det de kallar Det Grå Kapitalet. Det vi vanliga kallar konsumentmakt.
Bok: Härligt upplysande läsning – som ölets avgörande roll i vår civilisationsprocess – i Mat, myter & maskiner av Andreas Håkansson (Fri tanke) om vissa livsmedels långa historia och väg till global stordrift.