Hur gör man för att hålla sig pigg långt upp i åren? ”Man ska inte gamla till sig”, svarade Dagny Carlsson, 104 år och av Seniorens läsare vald till Årets senior 2015, i tv-programmet Fråga doktorn häromsistens.
I Senioren nr 2 finns det många exempel på människor som inte ”gamlar till sig” utan gör precis tvärtom – tar för sig av livet efter bästa förmåga.
Marianne Pipping Ekström, 82 år, gör allt för att inte leva upp till fördomsbilden av äldre som gnälliga och ömtåliga – hon poserar i bara mässingen efter vinterbadet.
Hon är en av arton personer i åldrarna 78 till 95 år som fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin och Annica Carlsson Bergdahl porträtterat i vandringsutställningen Årsrika för Hälsinglands museum.
Några mil söder om Kalmar träffar vårt reportageteam några levnadsglada herrar. Matakademien i SPF Seniorerna Södermöres regi ska laga trerätters och det blir mycket skratt över skärbrädorna. Läs mer om herrarna i Senioren nr 2 och laga gärna deras recept.
Staffan Heimerson, fyllda 80 år, är en återkommande krönikör här i Senioren. När han får vittring på något som han tror kan bli ett bra reportage i tidningen hör han av sig. Vi kunde inte motstå hans äventyrsresa Island runt tillsammans med vännen och journalisten Jan Mosander. Läs hur det gick i Senioren nr 2. En gång i tiden jämfördes Staffan Heimerson med Tintin men nu är det John Wayne look-a-like som gäller!
Idag anses bara 20 procent av bostäderna vara tillgängliga.
”Man slutar inte vara nyfiken för att man blir gammal, man blir gammal för att man slutar att vara nyfiken”. Ytterligare visdomsord att ta till sig. Det är Christina Winner, 77 år och landets äldsta kvinnliga stå upp-artist som talar. Hon försöker se det komiska i tillvaron och det har hjälpt henne genom livet.
Glädje löper som en röd tråd genom Senioren nr 2, men den innehåller också en del allvar. I vårt bostadstema tar vi upp frågan som många ställer sig: ”Ska jag flytta medan jag orkar eller bo kvar?” Fredrik von Platen, SPF Seniorernas sakkunnige i bostadsfrågor, pekar på vikten av att det finns tillgängliga bostäder när den stora fyrtiotalistgenerationen behöver omsorgsboenden om 10-15 år. Idag anses bara 20 procent av bostäderna vara tillgängliga.
Tack, ni 75-åringar som hört av er apropå min uppmaning i förra numret. Så många spännande berättelser och inblickar ni förmedlar! I ett kommande nummer ska vi återberätta en del av era historier.
Trevlig läsning!