En trygg äldreomsorg med hög kvalitet är en prioriterad fråga för SPF Seniorerna. Under mina år som förbundsordförande har jag tagit del av berättelser om hur verkligheten kan se ut för den som har hemtjänst eller bor på särskilt boende. Äldreomsorgen i Sverige är generellt bra, men tyvärr finns också vittnesmål om omsorg som inte fungerar.
För 40 år sedan infördes vår nuvarande socialtjänstlag. Sedan dess har mycket hänt – samhälle, teknik och hur vi ser på oss själva har utvecklats. Vi arbetar i högre ålder, är friskare och lever allt längre. Vi har idag andra utmaningar som kräver nya verktyg. Lagstiftningen har däremot inte hängt med och har med åren blivit allt mindre ändamålsenlig. Detta är något SPF Seniorerna påpekat under många år och vi har länge drivit frågan om behovet av en ny socialtjänstlag. Vi har bidragit och påverkat, bland annat som experter och i referensgrupper i utredningarna om såväl framtidens socialtjänst som en särskild äldreomsorgslag.
När regeringen i början av juli presenterade sin lagrådsremiss till ny socialtjänstlag var en grundsten att socialtjänstens verksamhet, inklusive äldreomsorg, ska bedrivas i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Så är det sedan länge i hälso- och sjukvården. Det är därför en stor seger för oss att omsorgen äntligen får samma krav. Det ger bättre förutsättningar för en äldreomsorg av hög kvalitet.
En annan förändring är att fler insatser ska kunna sättas in utan individuell behovsprövning. Detta är något som efterfrågats av många seniorer då ansökan många gånger kan ta lång tid, uppfattas som besvärande och ibland också kränkande. Individuell prövning leder också till olika bedömningar mellan kommuner.
Kommunerna måste nu ställa om för att verksamheten ska leva upp till de nya kraven. Kompetensen behöver förstärkas på en rad områden så det blir möjligt att arbeta mer förebyggande och kunskapsbaserat. Det kommer också att ställas krav på att kommunerna följer upp verksamheten och dess kvalitet. Här kan SPF Seniorernas Hemtjänstindex bli ett betydelsefullt verktyg för kommunerna.
Min stora förhoppning är att den nya lagen ska leda till en likvärdig äldreomsorg oberoende av var man råkar bo. Vi ska nu från SPF Seniorerna noggrant granska lagrådets yttrande över remissen och fortsätta kampen för att vi alla ska få goda levnadsvillkor.