Mångfalden ska finnas kvar i välfärden. Men skattepengar som betalas ut till en verksamhet ska också användas i verksamheten. Det var budskapet från regeringen och V.
När det gäller välfärd är vi inte konsumenter utan medborgare, menade Stefan Löfven under presskonferensen på måndagsförmiddagen, där Löfven (S) tillsammans med Gustaf Fridolin MP och Jonas Sjöstedt samt Ulla Andersson (V) presenterade sin överenskommelse om vinster i välfärden.
– Välfärden är ingen marknad, sade Stefan Löfven.
Överenskommelsen omfattar allt från skola och förskola till sjukvård, äldreomsorg och behandlingshem, och den som såg nöjdast ut var Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.
Det blir dock inget totalstopp för privat verksamhet.
– Miljöpartiet var med och öppnade upp för en mångfald. Det är fortfarande en princip vi står för. Det ska finnas möjligheter för idéburna alternativ. Det ska finnas möjlighet för byborna att driva vidare en byskola, sade Gustaf Fridolin.
Men det kommer att ställas hårdare krav på den som vill starta företag i välfärdssektorn.
– De som ska få förtroende att driva välfärdsverksamhet ska få det för att de har en tydlig idé om hur skolan eller äldreomsorgen ska bli så bra som möjligt, sade Fridolin.
– Det är ju helt rimligt att ställa krav på att de skattepengar vi betalar till verksamheten faktiskt också ska gå till den verksamheten. Sedan kommer nog ett och annat riskkapitalbolag få hicka. Det tycker jag också att de ska ha. Det är inte möjligt för dem att berika sig längre, sade Ulla Andersson (V).
Det var mer en avsiktsförklaring än ett skarpt förslag som presenterades. Planen är att nyordningen ska införas i flera steg. Det första blir att tillsätta en utredning med start i januari 2015, och först efter att utredningen är klar ska ett färdigt förslag läggas fram under 2016.
Utredningen ska bland annat behandla bemanningskrav.
Överenskommelsen i korthet:
Hårdare prövning av aktörer innan tillstånd delas ut
Vinster ska återinvesteras i verksamheten
Möjligheten att göra vinst på att sälja en verksamhet begränsas
Undantag från återinvesteringskravet blir kapital som företagen själva har satt in, samt en viss ränta på tillgångar.
Nyordningen kommer att gälla både nya och befintliga aktörer.
Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet använde gärna begreppet ”berika.” Man vill hindra riskkapitalbolag från att berika sig på bekostnad av skattebetalarna. Löfven ville hellre lyfta fram att det ska bli ”ordning och reda i välfärden.”
Nu återstår att se om de rödgröna kan få igenom sitt förslag i riksdagen. Även med stöd från vänsterpartiet är regeringen i minoritet och allianspartierna lär inte vara för en så stor begränsning för företagen inom välfärdssektorn.
Jonas Sjöstedt (V) är inställd på motstånd.
– Riskkapitalbolagen har bokstavligt talat miljarder skäl att vara emot.