Sex av tio kommuner sparar på äldreomsorgen, skriver kommunalarbetaren. "Förfärligt" säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson
– Det är förfärligt att det på många håll i landet sparas in på äldreomsorgen, det är sköra äldre och deras anhöriga som drabbas och personalen tvingas gå på knäna i ännu större utsträckning, säger Eva Eriksson i ett pressmeddelande.
Slår hårt
Minst 180 av 290 kommuner har redan i år sparat på verksamheten i den nämnd som ansvarar för äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren. Vikariestopp, lägre bemanning, kortare besök hos de äldre med hemtjänst, svårare att få rätt till omsorg, neddragningar på maten, nedläggning av boenden och sämre scheman för anställda inom äldreomsorgen är några av följderna av besparingarna.
Flera kommuner varnar för att besparingar kommer att innebära att man bryter mot såväl sin egen värdegrund som mot lagen.
20 miljarder
20 miljarder har utlovats till kommuner och regioner under mandatperioden, alltså fram till 2022. Fem miljarder av dessa går till kommuner och regioner under 2020. Ändå saknas ytterligare 90 miljarder till 2026.
22 januari kom beskedet från Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet att man vill se ytterligare 2,5 miljarder till kommuner och regioner, något som blir verklighet eftersom Sverigedemokraterna lovat att stödja förslaget.
Ohållbart
– Det är fullständigt ohållbart som det är redan idag. Kommunerna flaggar för att det kan bli ännu värre och att de behöver ökade statsbidrag. SPF Seniorerna stödjer detta men vill samtidigt betona att kommuner och regioner då måste visa att de menar allvar med att prioritera just äldreomsorgen, säger Eva Eriksson förbundsordförande SPF Seniorerna.
Kriskommission
Hon efterlyser en kriskommission för att styra prioriteringarna så att situationen blir bättre, och erbjuder SPF Seniorernas hjälp i form av samverkan, erfarenhet och insatser.
Så ska det sparas
I SVTs undersökning svarade 214 av 290 kommuner. 62 procent av de som svarat (132 kommuner) säger att man ska spara inom äldreomsorgen under 2020.
Så ska nedskärningarna göras
- 66 procent ska spara på personal
- 48 procent ska spara på administration
- 30 procent ska spara på lokaler
- 64 procent ska spara på drift
Källa SVT
Bostadsbristen
Särskilt boende
Av landets 290 kommuner svarar
- 92 att behovet inte kommer att vara täckt om fem år
- 101 att behovet inte kommer att vara täckt om två år
- 127 att behovet inte är täckt idag
Trygghetsbostäder
112 kommuner uppger att man inte har några trygghetsbostäder
Källa Boverket