Många äldre på särskilda boenden i Jönköpings län har dåliga tänder. Det måste kommunen göra något åt, kräver SPF Seniorerna.
Kommande besparingar inom vården riskerar att leda till att tandhälsan försämras ytterligare, rapporterar P4 Jönköping.
Samtidigt har äldreomsorgschefen i Jönköping lovat att personalen ska utbildas i hur de bättre ska hjälpa till med att borsta de äldres tänder, konstaterar Bengt Einarsson och Gittan Ekelund.
Det är angeläget att följa upp att politikerna verkligen tar ansvar för äldres munhälsa:
– Resultatet i nuläget per länets kommuner borde göra både pensionärsorganisationer och politiker nyfikna, skriver Bengt Einarsson och Gittan Ekelund.
Kunskap finns
De hänvisar också till en färsk doktorsavhandling om äldres munhälsa som Maria Snögren lagt fram på Högskolan i Skövde.
Maria Snögren har bland annat kommit fram till att det finns en viktig faktor som vårdorganisationen slarvar med, men som spelar en stor roll för att undvika den dåliga tandhälsan – nämligen personkännedomen och personkemin mellan den äldre och den vårdpersonal som ska hjälpa till med exempelvis tandborstningen.
Tid och reflektion avgörande
”Äldre personer värdesätter en god munhälsa och vårdpersonalen värdesätter kunskap relaterad till munhälsa. Munvård är komplex och förutsätter att vårdpersonalen erhåller kunskap, rutiner, tid och samarbetar för att utföra den med god personkännedom om den äldre person.
Samarbete, tid och kunskap samt reflektion anses vara viktiga faktorer för vårdverksamheter att beakta i framtiden för att god munvård ska kunna utföras inom kommunal äldreomsorg.”
(Ur Maria Snögrens avhandling ”Munhälsa – Äldre personers upplevelser och vårdpersonals attityder och kunskaper”)