I sin ledare i det senaste numret av Veteranen skriver Christina Rogestam, ordförande i SPF Seniorerna följande:
Härom veckan genomförde förbundet den sista konferensen i vårens serie för ledamöter i pensionärsråd i ett vårligt Skellefteå. Fler än 600 personer har tagit del i de sex konferenserna runt om i landet och fått ny inspiration och nya kunskaper. Bra stämning och många positiva kommentarer efteråt.
Pensionärsråden är viktiga instanser för att påverka i kommuner och landsting. Att utses till ledamot är att få ett stort förtroende och ett mycket tungt uppdrag. Ledamöterna kan göra skillnad för alla seniorer i kommunen och inte minst för de många äldre som inte själva kan tala för sig.
Nu till något helt annat. Bankerna och kontanter. Vi försöker tillsammans med andra organisationer få riksdag och regering att ta tag i frågan och ge oss tillbaka rätten att kunna använda kontanter. Bankerna driver på för att vi ska betala via internet, kort eller appar i telefonen och fler och fler bankkontor blir kontantlösa. Det är många äldre seniorer som inte vill eller kan använda internet för betalningar utan är beroende av att i sin bank kunna ta ut och sätta in kontanter. I föreningslivet, samfundens verksamhet, idrottsarrangemang och ideell verksamhet är det nödvändigt att kunna använda kontanter för att betala för kaffe, lotter, varm korv, kollekt och annat.
I flera banker får kassören idag betala för att sätta in kontanter på föreningens konto. Det är en orimlig situation som bankerna drivit fram utan några politiska beslut. Våra politiker har heller inte tagit tag i frågan utan låtit det ske. Samtidigt har Riksbanken lagt ner stora resurser på att ta fram nya sedlar och mynt, som vi kommer att få svårt att använda. Det är dags att protestera. Diskutera på föreningsmöten, med era riksdagsledamöter och de lokala bankcheferna. Vi måste öka trycket! Vi vill ha kontanterna kvar och kunna använda dem!
En annan fråga där vi ökar trycket på politikerna är behovet av en utvärdering av pensionssystemet och förändringar av det.
Vi säger nu tillsammans med övriga pensionsorganisationer nej till det förslag till ändring av balanseringen som nu är ute på remiss. Det innebär lite förenklat att den höjning av den allmänna pensionen som ska komma de närmaste två åren i stället smetas ut över en längre period. Det är kosmetika istället för att ta itu med bromsens negativa effekter.
En pensionär som 2009 hade 13 550 i månaden före skatt har idag 2015 cirka 13 300 kr. Det är effekten av att bromsen slagit till vid tre tillfällen. Samtidigt har löntagarna fått totala löneförhöjningar under samma sexårsperiod med i snitt 17 procent. Hyror har höjts liksom livsmedel – för alla, även pensionärerna.
Pensionssystemet ska vara finansiellt stabilt enligt riksdagens beslut men det måste också vara socialt stabilt. Människor måste kunna leva på sin pension och inte hela tiden oroas för sin ekonomi och av vad som händer om exempelvis glasög-onen går sönder. Bromsens effekter måste åtgärdas i sak. Det gör man inte genom att smeta ut ökningar och sänkningar över flera år.
Christina Rogestam, ordförande i SPF seniorerna