Nyheter | Inför kongressen

”Vi måste få fler seniorer i riksdagen”

Bättre representation av äldre i riksdagen och ett nytt pensionssystem. Det toppade förbundsordförande Christina Rogestams önskelista när hon höll sitt sista tal till distriktsordförandena i SPF Seniorerna första veckan i maj.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-05-04
Christina Rogestam. Foto: Louise Billgert

Inför kongressen den 13-15 juni träffades SPF Seniorernas ordinarie och vice ordförande för de 27 distrikten i Upplands Väsby för att stämma av aktuella frågor.

Christina Rogestam avgår som förbundsordförande i samband med kongressen och inledde konferensen med att beskriva vad som hänt den senaste tiden.

– Jag kommer direkt från ett möte med Socialdemokraternas partisekreterare Lena Baastad. Hon är den sjunde partisekreteraren vi mött i år. Vårt ärende var att framföra hur dåligt seniorer är representerade i riksdagen. Efter valet 2014 var tio ledamöter över 65 år. Nu har alla blivit äldre så i slutet av året är det ca 20 stycken som har passerat 65. Det borde vara 60-80 personer om det ska vara representativt.

Svårt att få in fler äldre

– Flera av partisekreterarna delar vår uppfattning att representationen är dålig. Särskilt tydlig var Moderaternas Tomas Tobé.  I och med att Fredrik Reinfeldt lanserade Nya moderaterna försvann många av de äldre partiledamöterna och de har varit svårt att få in fler äldre efter det.

– När partierna nu ska göra upp nya listor över tänkbara kandidater till riksdagen är det viktigt att de inte bara tänker på att kvinnor, unga och invandrare – eller för den delen fackliga representanter – finns med. Det måste bli bättre representation av seniorer. Det finns många duktiga 35-åriga politiker men de vet inte hur det är att vara 70 eller 75 år, fastslog Christina Rogestam.


Pensionärer betalar fortfarande högre skatt

Äldres ekonomi, pensioner och skatter är andra viktiga frågor för förbundet.

– Fortfarande betalar över hälften av pensionärerna högre skatt än löntagarna. Pensionssystemet finns nu på dagordningen och vi har fått igång diskussionerna om grundskyddet. Annika Strandhäll (S), ordförande i pensionsgruppen, säger att de arbetar med frågan och att de ska vara klara med en utredning  till årsskiftet. Men det betyder att inget händer förrän tidigast 2019, konstaterar Christina Rogestam och tillägger:

– Bostadstillägget skulle dock kunna höjas med ett enkelt riksdagsbeslut.


Göran Persson har inte snott 258 miljarder

Göran Persson berörde pensionssystemet i sitt 1 maj tal i Vagnhärad.

– Han sa att något måste göras – det är alldeles för lite pengar för att räcka till så många, sa Christina Rogestam och lade till:
– Göran Persson har inte snott eller lånat 258 miljarder från pensionssystemet. Det var riksdagen som beslutade att föra över pengarna till garanti- och förtidspensionärer bland annat.

Christina Rogestam har ett förslag hur mer pengar skulle kunna föras över till systemet.

– Idag betalar arbetsgivarna en pensionsavgift för alla som har en lön som överstiger 40 000 kr i månaden. Dessa pengar går inte till individen utan direkt in i statskassan. För över pengarna till pensionssystemet istället. Det skulle också kunna förhindra att bromsen slår till igen.

Andra frågor som Rogestam tog upp rörde bland annat tandvård, vaccinationsprogram och åldersgränser som diskriminerar äldre.

Text: Gunilla Lindahl

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-05-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas