”Vi kommer att behöva följa upp det på ett bättre sätt”
Anders Tegnell på torsdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | folkhälsomyndighetens pressträff

”Vi kommer att behöva följa upp det på ett bättre sätt”

Det är i dagsläget inte aktuellt med lättnader när det gäller aktiviteter i seniorföreningar även om alla är färdigvaccinerade och Folkhälsomyndigheten ska följa upp hur många det är som tackar nej till Astra Zenecas vaccin. Det är statsepidemiolog Anders Tegnells svar när Senioren frågar honom på torsdagens (29/4) pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-30

Senioren: Varför får till exempel tio färdigvaccinerade seniorer inte vistas inomhus när deras föreningar har aktiviteter samtidigt som till exempel 50 personer kan sitta inomhus på en restaurang där förmodligen de allra flesta inte är vaccinerade? Är det inte dags att se över de där rekommendationerna?

– Vi ser kontinuerligt över rekommendationerna och nu befinner vi oss i en fas där vi kan börja anpassa dem lite bättre både om man är vaccinerad eller inte, men också vad som förhoppningsvis är början på en mindre smittspridning, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Vi ska försöka få det enklare, lite mer konsekvent successivt de närmaste veckorna och månaderna. Men man måste fortfarande komma ihåg att även om man är vaccinerad så vet vi dels fortfarande inte helt säkert hur väl man är skyddad på olika sätt och hur väl man är skyddad från att sprida smittan vidare och dels så kan man mycket väl bidra till trängseln i samhället och det är därför som vi är ganska försiktiga att signalera några lättnader för den gruppen. Men ju längre tiden går desto tydligare kan vi vara på såna sätt men inte i dagarna.

Många är oroliga och har ångest

Sen frågar Senioren vad det innebär för vaccinationstakten att många tackar nej till Astra Zenecas vaccin och vad betyder det att många i riskgrupp är ovaccinerade?

– Jag vill med emfas hävda att vi har nått fantastiska högt i de riskgrupperna som har funnits i faserna hittills. På Säbo över 90 procent, i de äldre åldersgrupperna också flera åldersgrupper över 90 procent så det är inte många som inte är vaccinerade, uppenbarligen inte många som tackar nej heller med tanke på den höga täckningen vi har fått i olika åldersgrupper

Senioren: Nu sitter jag här med färska artiklar från DN och Aftonbladet och det handlar mer om åldersgrupper 65-69 år och drygt 70 där regioner och vaccinsamordnare bekräftar att många tackar nej och inte minst är det väldigt många som är oroliga och har ångest. Det har ringt över 100 personer till mig den här veckan.

– Jo, det är väl helt klart att det är många som är oroliga och har ångest. Så är det, de signalerna får vi också men vad jag relaterar till är den vaccinationstäckning vi kan se i våra register. Det finns så vitt jag vet ingen som har gett några siffror på hur många det är som egentligen säger nej hittills, som sagt var så ökar vaccinationstäckningen i snabb takt i alla åldersgrupper men vi kommer att följa upp frågan för att få lite bättre data, säger Anders Tegnell.

Senioren: I Västernorrland har bara 60 procent i åldersgruppen 65-74 år bokat vaccinationstid under förra veckan, enligt Aftonbladet.

– Ja, vi kommer att behöva följa upp det här på ett bättre sätt så att vi får en bättre insyn i detta men som sagt var i de siffrorna vi har i vårt vaccinationsregister hittills talar inte om några större avhopp, säger Anders Tegnell.

Du kan se Seniorens frågor och Anders Tegnell svar i det här tv-klippet.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas