VEM BLIR ÅRETS SENIOR?
Nyheter | Röstningen är avslutad

VEM BLIR ÅRETS SENIOR?

Vad har Bodil Jönsson, Barbro Westerholm, Yngve Gustafson, Leif Mannerström och Dagny Carlsson gemensamt? Jo, alla bär de hederstiteln Årets senior. Nu är det dags att rösta på vem som ska bli Årets senior 2016.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-11-09

Vi har valt fem personer som vi tycker är förebilder för dagens seniorer och som bidrar till att förändra synen på äldre i samhället. Alla har de på olika sätt lyft fram att seniorer är att räkna med.
Nu vill vi att du röstar på din favorit. En person vinner två platser på Seniorens kryssning den 28-29 mars.

Så röstar du:

Skriv namnet på den person du vill utse till Årets senior på ett vykort. Uppge ditt namn, adress och telefonnummer. Märk kortet ”Årets senior”« och skicka det senast den 11 december till Senioren,
Box 22574, 104 22 Stockholm.
Du kan också mejla din röst till rosta@senioren.se Märk mejlet ”Årets senior”.

mrundstrom_webbMarianne Rundström, 65 år

Varför måste man sluta att arbeta när man är på topp? Det frågade sig journalisten Marianne Rundström och skrev boken Passé – de ofrivilliga pensionärerna. På hennes arbetsplats SVT måste man gå när man fyller 67 oavsett om man vill, kan eller orkar jobba vidare. I boken lyfter Marianne Rundström fram argument för ett längre arbetsliv – vi lever längre, är friskare och det är bra för samhällsekonomin.
Boken har fått stor genomslagskraft och diskussionen om att höja pensionsåldern till 69 har tagit fart efter pensionsåldersutredningens förslag.
Marianne Rundström har genom sin bok lyft fram den åldersnoja som präglar samhället i stort. Äldres kunskaper och erfarenheter borde tas tillvara i stället för att sopas undan.
Som programledare för Gomorron Sverige sedan 20 år är hon ett levande exempel på att man bara blir bättre med åren. En stark förebild för dagens seniorer!

sven-wollter_webbSven Wollter, 82 år

Sven Wollter har haft en framträdande roll och varit en självklar del av det svenska kulturlivet i 60 år. Han har spelat på alla de stora teaterscenerna och gjort mängder av filmroller. Genom huvudrollen i tv-serien Raskens 1976 gjorde han sig känd för den stora publiken. Sedan dess har han synts i många uppmärksammade roller, hans repertoar är minst sagt bred med allt ifrån rollen som demenssjuk i En sång för Martin till kommissarie Van Veeteren i ett antal kriminalfilmer.
Allkonstnären Wollter har även spelat in skivor där han tolkat bland annat Leonard Cohen och Tom Waits, han har haft eget radioprogram, Wollter i P4, och gett ut böcker. Nu vid 82 års ålder romandebuterar han med boken Hon, han och döden. Om kärleken, att minnas och att älska. Och att inse att vi alla någon gång ska dö.
Med sin raspiga och trygga stämma fortsätter han ständigt att inspirera oss och få oss att känna de riktigt stora känslorna. Om livet, döden och kärleken.

ameliaadamo_webbAmelia Adamo, 69 år

Hon är journalist, opinionsbildare och utan tvivel Sveriges okrönta mediedrottning. För tjugo år sedan startade hon sin första tidning – Amelia. Fem år senare startade hon Tara och för tio år sedan kronan på verket – M Magasin. Tidningen för starka och mogna kvinnor. Eller för att använda Amelias eget begrepp: för mappiesar. Mogna Attraktiva PionjärPersoner.
Men Amelia ville inte bara göra tidning, hon ville utmana också, och ändra attityden gentemot framför allt äldre.
– Mitt mål och min utmaning har hela tiden varit att lyfta synen på äldre, framför allt unga äldre eftersom man klumpas ihop så fort man passerar en viss ålder. Jag ville att man skulle börja tycka om oss och vår erfarenhet.
När hennes egen mamma blev gammal och skör höjde Amelia också rösten i frågan om äldreomsorgen, och hon var under hösten med i ett möte med statsministern för att prata om äldres ensamhet. Amelia är inte den som tiger still, ser hon en orättvisa ryter hon ifrån.

ingmarskoog_webbIngmar Skoog, 62 år

Det är ingen slump att bilden av äldre hela tiden nyanseras, att schablonen med parkbänken och duvmatandet har kollapsat. Men det behövs en idog produktion av fakta och bevis för att bryta igenom myterna och fördomsvallen i våra sinnen.
Därför blir personer som Ingmar Skoog så viktiga. Denne professor i psykiatri vid Göteborgs universitet har bland annat genom Sveriges äldsta befolkningsstudie, H70-studien, kunnat ge oss bevis för att dagens 75-åring ofta är lika vital som en 50-åring för 30 år sedan. Vi blir inte dummare med åren, våra äktenskap är lyckligare än för 30 år sedan och så många fler kör bil vid 75.
Överläkaren Ingmar Skoog bidrar också till att sätta frågan om äldres psykiska ohälsa på kartan. Han har också världsrykte som demensforskare.
Ingmar Skoog presenterar sina fakta enkelt och lättfattlig, med värme och humor, med ett engagerat och samtidigt stillsamt tonfall. Till fromma för en sannare bild av seniorlivet, och till glädje för dagens seniorer, och morgondagens.

lill-babs_webbBarbro Lill-Babs Svensson, 78 år

Om det finns någon artist som är folkkär så är det Barbro Lill-Babs Svensson. Från det sena 50-talet och framåt har hon underhållit oss med sånger som Är du kär i mig ännu Klas-Göran, Jag kan inte leva utan dig och specialskrivna vistexter av Lars Forssell. Och hon fortsätter att uppträda än, ofta i seniorsammanhang. I februari drar hon ut på turné med vännerna Ann-Louise Hansson och Siw Malmkvist.
Förklaringen till hennes popularitet är att hon behållit sin naturlighet och aldrig släppt sina rötter i den hälsingska myllan. Hon har aldrig uppfattats som diva utan snarare som grannen du kan småprata med i tvättstugan.
Barbro Svensson är också stormorsan och entreprenören som försörjt sin familj i alla år. Idag driver hon Caffären i Järvsö med kafé, affär och utställning vid sidan om.
En fantastisk kvinna som fortsätter att sprida glädje!

Så röstar du: 
Skriv namnet på den person du vill utse till Årets senior på ett vykort. Uppge ditt namn, adress och telefonnummer. Märk kortet ”Årets senior” och skicka det senast den 11 december till Senioren,
Box 22574, 104 22 Stockholm.
Du kan också mejla din röst till rosta@senioren.se Märk mejlet ”Årets senior”.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-11-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas