Vart tog äldrefrågorna vägen?
Foto Colourbox
Nyheter | Val 2014 | VALET 2014

Vart tog äldrefrågorna vägen?

Årets valrörelse skulle lyfta upp äldrefrågorna på dagordningen. Men det blev jobb, skola och vinster i välfärden som dominerade valdebatten. Till och med diskussionen om pensionärsskatten kom av sig.

Publicerad 2014-10-01

När medlemmarna i SPF fick rangordna de viktigaste frågorna inför valet hamnade vård- och omsorg i topp. Och i Veteranens egen Sifo-undersökning framgick det att de äldre väljarna tycker att mjuka frågor som bemötandet av äldre inom äldreomsorgen, större bemanning och det sociala innehållet är mycket viktiga frågor.

När vi nu blickar tillbaka på årets valrörelse kan vi konstatera att äldrefrågorna inte nådde genom bruset. Det var SD och Jimmie Åkesson som talade om pensionärerna och han ställde dem mot flyktingmottagandet. Frågan om värdigt bemötande inom äldreomsorgen blev en icke-fråga i valdebatten. Det sociala innehållet fick heller ingen uppmärksamhet.
Inte heller larmrapporter om tidsbrist, stress och vårdmissar från personal inom äldreomsorgen, sjukvården och förlossningsvården fick fart på debatten om vård- och omsorg. De välfärdsfrågor, som det hettade till kring, var skolan och vinster i välfärden.
– Det fanns ett stråk av vård- och omsorgsfrågor i valrörelsen. Bemanning och vinster i välfärden kopplades ihop. Men Socialdemokraterna och alliansen är två jättar som har jobben som främsta fråga, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Socialdemokraterna talade som sagt om bemanningen inom vård- och omsorg. Partiets ledare Stefan Löfven lovade att ge landstingen ett statligt stöd på två miljarder kronor. Han trummade även ut att S vill skapa 20 000 traineejobb inom äldreomsorgen. Dessa ska förstärka bemanningen. De äldres situation fick dock stryka på foten till förmån för den jobbpolitiska debatten.

Jonas Hinnfors tror att alliansen och Socialdemokraterna gjorde ett strategiskt val när de gick in för jobbfrågan i valrörelsen. Det betyder inte att vård och omsorg är oviktiga frågor.
– Det är svårt för andra frågor att tränga igenom. Både Socialdemokraterna och alliansen valde enkla budskap. Alliansens stora projekt har varit jobben och när arbetslösheten bitit sig fast blir det ett tacksamt mål för Socialdemokraterna. Samtidigt kommer Stefan Löfven direkt från industrin och den fackliga världen, han har ett dokumenterat intresse för jobben.

Vänsterpartiet bestämde sig tidigt för att driva frågan om vinster i välfärden. En stor del av svenska folket anser att frågan är viktig och i någon mening blev det också den enda frågan partiet drev. Äldreomsorgen fick trots det knappt något utrymme. Den stora konflikten i årets valrörelse kretsade kring skolan. Vänsterpartiet sköt in sig på friskolor som gått i konkurs och skattepengar som hamnar i skatteparadis.
Kristdemokraterna vill se en utredning kring delar av sjukvården, men det är en »megafråga«, säger Jonas Hinnfors. En sådan fråga innebär att hela landstingsorganisationen måste ses över och då hamnar man i en diskussion om länsindelning och regioner.
– Folkpartiets krav på ett förstatligande av skolan har ett enklare budskap, dessutom har skolan tidigare varit statlig. Skoldebatten har även hållits levande genom PISA-rapporten.
Debatten om LOV (Lagen om valfrihet) bubblade upp till ytan vid några dueller mellan Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Här blev de ideologiska skillnaderna tydliga, men vid partiledardebatterna var skolan återigen den stora konfliktfrågan. Valfrihet reducerades här till föräldrars rätt att välja skola åt sina barn.

Pensionärsskatten såg länge ut att bli en viktig fråga i årets valrörelse. Stefan Löfven sa i juni att Socialdemokraterna vill sänka skatten med 50 kronor i månaden 2015. Även Vänsterpartiet utlovade en rättvisare beskattning. I Almedalen lovade SDs ledare Jimmy Åkesson att skillnaden mellan löntagare och pensionärer ska vara utjämnad 2018. SPF och de andra pensionärsförbunden drev frågan hårt. Men en månad före valet dog den plötsligt och till slut talade knappt SD om pensionärsskatten.
Enligt Jonas Hinnfors blev pensionärsskatten ingen stor fråga eftersom Socialdemokraterna gick med på det femte jobbskatteavdraget. Både Socialdemokraterna och alliansen valde en vag argumentation.
– Sverigedemokraterna anser att man kan dra ner på invandringskostnader och Vänsterpartiet vill rulla tillbaka jobbskatteavdraget, säger han.

Text: Peter Söderlund

JonasHinnfors_webb

Jonas Hinnfors

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas