Regeringens satsning på vården möts med mycket hård kritik från olika håll. För lite pengar, uteblivna strukturreformer och förslag som saknas.
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson säger i ett uttalande att problemen i äldrevården inte kommer inte att lösas med ökade resurser.
– Här krävs helt nya grepp, som starkare statlig styrning och ändrad organisation och arbetssätt. Den pågående Vårdansvarskommittén ska lämna förslag som säkerställer en mer effektiv hälso- och sjukvård. Jag har stora förväntningar på utredningen och partierna som är representerade där.
Eva Eriksson välkomnar de höjda anslag som finns i regeringens budget för att minska väntetider och korta vårdköer, men är besviken på att regeringen än en gång väljer bort att satsa på ett nationellt äldrevaccinationsprogram, något SPF Seniorerna har krävt i många år.
– Vaccination motverkar svår sjukdom och död och är därmed också kostnadseffektivt. I dag tvingas seniorer förlita sig på regioners och kommuners godtycke. Några regioner sänder kallelse till vissa vaccinationer, några tar betalt, några avstår.
Den enskildes bostadsort och plånbok avgör om man skyddas från sjukdomar som hade kunnat förhindras med vaccin, konstaterar Eva Eriksson.
– Så ska vi inte ha det i ett civiliserat välfärdssamhälle.
”Ett hån”
Den politiska oppositionen är som väntat starkt kritisk till regerings vårdbesked i budgeten för 2025.
Centerpartiets Anders W Jonsson kallar budgeten för ”ett fullständigt hån mot sjukvården” och att regeringen måste förstå att vården befinner sig i en kris.
De tre miljarder som regeringen gav besked om i fredags (6/9) måste ställas mot SKRs (Sveriges kommuner och regioner) beräkning att regionerna kommer att gå med 20 miljarder i underskott i år.
”Nedskärningsbudget”
Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg:
– Det här är en ren nedskärningsbudget för svensk sjukvård.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet är också kritiska till att satsningen stannar på tre miljarder.
– Det är skandal att KD säger att staten ska ta större ansvar och sedan gömmer man sig och kliver inte fram när det behövs. Vi har regeringen och Sverigedemokraterna som satt sjukvården på svältkur. Nu har vi en anorektisk sjukvård, säger Ida Gabrielsson (V) till TT.
19 september
Samtliga oppositionspartier uppger att de i sina alternativa budgetar kommer att satsa mer på vården än vad regeringen gör.
Regeringen har ännu inte berättat om budgeten i sin helhet, något som kommer att ske den 19 september. Återstår att se om man plussar på med ökade så kallade generella statsbidrag till regionerna.