Negativa attityder mot äldre gäller både unga äldre, strax över 65, och äldre över 80. Det visar en enkät som SPF låtit göra.
Var femte person över 80 har blivit så ovänligt bemött på grund av sin ålder att hen känt sig riktigt ledsen eller arg. Det visar en enkät som SPF skickat ut till sina medlemmar.
Och det är inte bara de äldsta som drabbas av ålderism, alltså negativa attityder och diskriminering mot äldre. Även de som står inför, eller nyligen har gått i pension råkar ut för det. Mer än var tionde person, eller 12 procent, av de tillfrågade mellan 65 och 74, sade sig ha blivit annorlunda behandlade på arbetsplatsen åren innan de gick i pension.
– Från början hade vi ingen kunskap alls om hur vanligt fenomenet ålderism är bland våra medlemmar, förklarar Lars Nilsson som leder SPF:s stora ålderism-program.
– Det var först när de två enkäterna samkördes som bilden blev riktigt klar. Och vi blev överraskade över hur många som upplever ålderism när vi väl summerade ihop det hela. Slutsatsen är att 30-40 procent i den yngre åldersgruppen och 40-50 procent i den äldre gruppen någon gång utsatts för ålderism.
SPF, Sveriges Pensionärsförbund, har i två enkätundersökningar ställt frågor till sina medlemmar om de någon gång upplevt negativa attityder på grund av sin ålder. Enkäterna genomfördes vid två tillfällen, i april respektive juni i år, och skickades ut slumpvis till 1000 medlemmar i åldersgrupperna 65-74 år respektive 75 år och äldre.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se