Var kommer de kända citaten ifrån? Ny serie i P1 reder ut citatens historia
Magnus Västerbro. Foto: Mikael Grönberg/SR
Nyheter | citat

Var kommer de kända citaten ifrån? Ny serie i P1 reder ut citatens historia

En ny programserie i P1 reder ut citatens historia. ” Även om många historiska citat ofta används i dagligt tal har nog många av oss ganska vaga föreställningar om när och hur de uppstod”, säger programledaren Magnus Västerbro.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-03

”Jag kom, jag såg, jag segrade”, ”Blod, svett och tårar”, ”Man föds inte till kvinna, man blir det” och så vidare.

I programserien ”Kända citat” tar Augustprisbelönade fackboksförfattaren och journalisten Magnus Västerbro reda på ursprunget för olika citat.

För det är med citat som de bästa ordspråken. De bara finns där och vi använder dem ofta utan att kanske tänka särskilt mycket var de kommer ifrån.

Magnus Västerbro reder ut var några av våra mest kända historiska citat kommer ifrån och vad de betyder och vad de säger om tiden då de myntades. Och hur de i vissa fall förändrats och förvanskats i efterhand.

”Ganska ofta har citaten förvanskats”

-Det har varit fascinerande att gå till botten med hur citat som ”Blod, svett och tårar”, ”Krigets första offer är sanningen” och ”Låt dem äta kakor” uppstått och levt vidare i vår tid. Ganska ofta visar det sig att citaten har förvanskats eller i varje fall anpassats innan de fått fäste i det allmänna medvetandet, säger Magnus Västerbro och fortsätter:

-För att ett citat ska leva vidare behöver det kunna vara användbart i nya sammanhang. På så vis säger väl just det faktum att vissa citat faktiskt har levt vidare något om människan i allmänhet och vad som upptar våra tankar. De kända citat som vi tar upp speglar något tidlöst inom oss alla.

”Kända citat” sänds i tio program. Varje avsnitt är tio minuter och handlar om ett specifikt citat och det historiska sammanhang som det uppstod i.

Programmet hade premiär på lördagen (31/10) och sänds 08.50 på lördagar. Det går även att lyssna på som podd.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas