Unga behöver inse att dagens system ger nya generationer av fattigpensionärer. Därför är Görans Perssons klarspråk både viktigt och välgörande, menar SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
Valet är över, men frågan om bland annat Socialdemokraternas fall i väljarkåren tar fart. Partiet och landet behöver en ny social och politisk berättelse.
Förre statsministern och partiledaren Göran Persson pekar i en intervju i Svenska Dagbladet (12/9) på pensionerna som ett huvudområde där partiet måste agera. Han vill att systemet ändras så att pensionen överlag blir högre utan att man samtidigt höjer pensionsåldern.
Sanningen i vitögat
Då handlar det om att höja avgiften till pensionssystemet, något som SPF Seniorerna också har drivit.
– Sedan får man se sanningen i vitögat och inse att det minskar löneutrymmet. De som arbetar nu får avstå en del av löneökningarna till de som är pensionärer, säger Göran Persson till Svenska Dagbladet.
Borde ha agerat
SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson säger till Senioren.se att ansvariga politiker borde ha agerat för länge sen när det gäller de otillräckliga pensionerna.
– Vi anser att det behövs en fullständig översyn av pensionssystemet, inget mer lappa-och-laga.
Delar du Göran Perssons analys att samhället måste ”se sanningen i vitögat” och inse att höjd avgift till pensionssystemet innebär att löneutrymmet minskar?
– En sak man måste titta på är ju avgiftsnivån för den allmänna pensionen. Den bör höjas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del.
Är det rimligt som Göran Persson säger att de ”som arbetar nu får avstå en del av löneökningarna till de som är pensionärer”?
– Redan idag försvinner 18-19 miljarder årligen i skatt genom avgifterna ovanför taket till staten istället för att gå till pensioner, man kan börja där. Sen får man också överväga i vilken grad löntagare och, eller, arbetsgivare ska stå för ytterligare inbetalningar.
Håller du också med om att pensionen överlag kan höjas utan att man samtidigt höjer pensionsåldern?
– Jag tror att både och behövs. Vi lever längre och är friskare högre upp i åldrarna och behöver då också jobba längre, i den mån som arbetstagarna vill och kan samt anser är rimligt. Förbundets medlemmar har också sagt i en undersökning att man absolut kan tänka sig att stanna kvar i yrkeslivet längre – med rätt förutsättningar.
– Men ska vi jobba längre får ju staten ställa upp å sin sida och se till att den allmänna pensionen blir högre än idag och att trygghetssystem och LAS följer med upp i åldrarna.
Men hur länge kan vi egentligen fortsätta arbeta?
– Däremot anser vi att den automatik med vilken den så kallade alternativa pensionsåldern höjs nu inte är förankrad i verkligheten, exempelvis bör dagens 40-åringar jobba i 47 år på heltid utan avbrott till 70 års ålder för att få en hyfsad pension. Det känns nog aningen verklighetsfrånvänt för många.
Göran Persson ställer sig till stor del på SPF Seniorernas sida i kritiken av pensionssystemet. Hur tungt tror du hans ord väger i pensionsdebatten?
– Det är positivt att fler ger sig in i pensionsfrågorna och ger tyngd i debatten. Vad som är viktigt är att pensionsdebatten kommer ut ur de slutna rummen och att Pensionsgruppens arbetssätt måste förändras.
– Att vi har ett fungerande pensionssystem som ger pensioner som det går att leva på är en viktig samhällsfråga för alla medborgare – inte bara pensionärer. Jag vill se ett större generationsöverskridande engagemang för pensionerna. De unga behöver få insikten om att dagens system ger nya generationer av fattigpensionärer.