Staten ska utveckla och stärka sina möjligheter att hejda kriminella och oseriösa företag inom vården och omsorgen.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) måste därför utveckla bättre metoder i kampen mot välfärdsbrotten. Det meddelade regeringen på en pressträff onsdagen (10/1).
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) gav besked om två nya regeringsuppdrag som man hoppas på sikt ska krympa den kriminella ekonomin inom vården och omsorgen.
Oseriösa och kriminella aktörer förekommer i allt fler branscher inom välfärdssektorn, konstaterade ministrarna.
Mycket tyder på att dessa angrepp blivit mer systematiska och avancerade, i vissa fall även systemöverskridande. Brottsligheten måste därför bekämpas med hela samhällets samlade förmåga, framhöll Anna Tenje.
– Regeringen är fast besluten att strypa den kriminella ekonomin. Ett viktigt steg i det arbetet är att ge IVO och andra myndigheter rätt förutsättningar att bekämpa oseriösa och kriminella aktörer inom välfärden. Människor som gör rätt för sig ska kunna lita på att deras skattepengar går till det de är avsedda för och inte hamnar i fickorna på kriminella.
Två nivåer
De båda regeringsuppdragen går ut på att stärka IVOs möjligheter till att komma åt oseriösa aktörer genom tillsyn och tillståndsprövning.
Det ena uppdraget gäller hälso- och sjukvården och tandvården. Det andra fokuserar på omsorgen.
Uppdraget som rör sjukvården omfattar insatser på nationell nivå och det uppdrag som handlar om omsorg ska sättas in på kommunal nivå.
IVO ska utveckla
Uppdragen går ut på att IVO ska utveckla myndighetens egen förmåga att identifiera och agera mot kriminella aktörer och se över hur flera myndigheter ska kunna samverka bättre på området.
– Kriminella och oseriösa aktörer hör inte hemma inom hälso- och sjukvården. IVO har ett viktigt uppdrag i detta och regeringen stärker därför nu myndighetens möjligheter att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet och förekomsten av oseriösa aktörer, sa sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.
Klart om tre år
Uppdragen ska genomföras i samverkan med Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan och andra myndigheter som deltar i arbetet med att bekämpa den organiserade brottsligheten.
Båda uppdragen ska pågå under 2024-2026 och slutredovisas till Socialdepartementet senast den 31 januari 2027.
IVO får för var uppdrag använda 7 miljoner kronor under 2024.