Det blir allt svårare att upprätthålla besöksförbudet på landets äldreboenden.
Det senaste uttrycket för en minskande motivation att respektera förbudet är att anhöriga och äldre väljer att göra en utflykt tillsammans.
Men det föranleder sedan äldreboenden att isolera den äldre i två veckor.
– Man åker hem och dricker kaffe, kanske äter tårta eller vad man gör och sedan skjutsar man tillbaka dem till äldreboendet, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) till TT.
Svår fråga
Dilemmat för äldreboendet blir hur man ska skydda sig om den äldre skulle ha blivit smittad med coronaviruset i samband med utflykten.
– Det är en jättesvår fråga och flera kommuner har då isolerat personer kanske två veckor tills man vet att den inte smittats av covid-19. Men vitsen var ju mer socialt umgänge och så kommer de tillbaka och det blir ännu mindre, säger Greger Bengtsson.
Kräver besked
SKR vill nu att Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten ska förtydliga hur äldreboendenas chefer ska hantera situationen.
– Ska de äldre betraktas som smittade eller inte när de kommer tillbaka? frågar sig Greger Bengtsson.
Räcker inte
Han bekräftar också att en rad kommuner inte respekterar möjligheten att göra undantag för anhöriga som kan påvisa att de har antikroppar.
Skälet uppges vara att äldreboendena och kommuncheferna inte kan avgöra när ett besked om antikroppar är tillförlitligt.
Besked om förbud 31 augusti
En kommun eller en enhetschef på ett äldreboende har inte rätt att hindra en boende att gå ut från sin lägenhet på det särskilda boendet.
Regeringens nationella besöksförbud, som infördes 1 april och som löper ut för omprövning den 31 augusti, kan alltså inte användas för att stänga äldre inne.