Äldre kvinnor i politiken får litet utrymme i medierna. Det visar en ny granskning.
För fjärde året i rad släpper Mediekompaniet sin rapport Rättvisaren som undersöker hur representativ och inkluderande den svenska mediebilden är.
Eftersom det är valår ligger fokus i årets rapport på hur det politiska ledarskapet gestaltas, beroende på bland annat kön och ålder. Vilka får höras och synas – vilka inte?
– En av de mest intressanta siffrorna är att manliga politiker är överrepresenterade i den högre ålderskategorin och för kvinnor råder det motsatta, säger presskontakt Staffan Jeafer på Mediekompaniet.
Äldre i skymundan
Könsfördelningen i riksdagen närmar sig en jämlik representation men åldersfördelningen brister alltså, konstaterar rapporten.
Undersökningen, som har genomförts av Kantar Public, visar att nio av tio politiker i medierna är i åldrarna 35-64 år. Hälften av dessa är i åldersgruppen 50-64 år.
Bland de politiker som är yngre än 35 år är två tredjedelar kvinnor. Men i åldersgruppen 65-80 råder alltså det omvända förhållandet.
Traditioner
Att fler unga kvinnor har blivit alltmer involverade i den politiska scenen är extremt viktigt och väldigt kul att se. Det var ju inte förrän 1921 som de första kvinnorna fick ta plats i riksdagen, säger Lita Nazar, marknads- och kommunikationschef på Mediekompaniet.
– Det kan också förklara varför äldre kvinnor syns mindre, eftersom de länge inte haft samma möjligheter.
Rättvisaren visar också att representationen av politiker är nästan helt jämställd i riks- och storstadsmedier. Kvinnor står för 51 procent av alla förekomster och män för 49 procent.
På de lokala medierna dominerar däremot männen med 60 procent.