Fler än hundra personer om dagen använder sitt trygghetslarm för att få social kontakt. Det visar den nystartade Ensamhetskommissionen i en rapport.
Det är teknikföretaget Doro som tagit fram siffran. Cirka en procent av samtalen via trygghetslarmen är så kallade sociala samtal – de handlar alltså inte om att användaren behöver hjälp.
– En procent kanske låter lite, men det är över 100 personer om dagen som ser trygghetslarmet som det enda sättet att få social kontakt och det är enbart i vårt system. Det visar hur viktigt det är att tekniken finns där, men det borde få larmklockorna att ringa högt i hela samhället, säger Carl-Johan Zetterberg Boudrie, vd på Doro som finansierar Ensamhetskommissionen.
På tisdagen (4/5) släppte man rapporten ”Ensamhetskartan”, en sammanställning av statistik kring ensamhet, vad som orsakar den och vad den kan leda till.
Några fakta ur rapporten:
• Över 300 000 personer i Sverige känner sig ensamma, även när inga coronarestriktioner sätter stopp.
• Störst är problemet för äldre. Andelen ensamma äldre har heller inte minskat de senaste 20 åren, vilket visar att ensamhet är ett pågående samhällsproblem som Sverige inte har löst.
• I Socialstyrelsens senaste undersökning om vad äldre själva tycker om äldreomsorgen uppger 13 procent av de över 65 år som bor hemma att de ofta besväras av ensamhet, och 18 procent av de som bor på särskilt boende.
Ensamhetskommissionen
Amelia Adamo, ordförande, journalist
Eva Eriksson, ledamot, förbundsordförande SPF Seniorerna
Lars Stjernkvist, ledamot, fd kommunalråd i Norrköping och fd partisekreterare (S)
Ingmar Skoog, ledamot, professor i psykologi och föreståndare för Agecap (Centrum för åldrande och hälsa), Göteborgs universitet
Carl-Johan Zetterberg Boudrie, VD Doro, grundare och finansiär till kommissionen
– Den här statistiken gör ont att se. Bakom varje siffra, varje procentsats och varje stapel finns en människa och ett lidande. Ensamhet är ett själssår som måste behandlas, säger Amelia Adamo, ordförande i Ensamhetskommissionen.
Ensamhetskommissionen lanserades i februari, för att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre.
Bland annat medverkar SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.
Nästa steg i Kommissionens arbete blir att ta fram förslag på hur ensamheten kan minska.
Svart på vitt
Här hittar du hela rapporten, ”Ensamhetens karta” med fakta över hur utbredd ensamheten är bland äldre i Sverige.