Det är mycket glädjande att diskrimineringsombudsmannen vill avskaffa 67-årsregeln. Det säger Liberalernas Barbro Westerholm i en kommentar till DO:s utspel.
Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg kräver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att 67-årsregeln i arbetslivet måste bort.
Regeln tillåter arbetsgivare att säga upp arbetstagare endast på grund av att de blivit 67 år.
Kränkande
Men det här är diskriminerande och bör stoppas, framhåller Agneta Broberg, som anser att det inte finns några hållbara skäl att behålla 67-årsregeln.
– Regeln kom till som en möjlighet för arbetsgivare att avsluta en anställning utan att behöva hänvisa till bristande prestationer. Huvudargumentet är att sådana uppsägningar är besvärliga och kan upplevas av den äldre som ett ovärdigt slut på arbetslivet, skriver Agneta Broberg.
– Men vad som är ovärdigt är att inte bli bedömd som den individ man är. Genom anmälningar till DO vet vi att det kan upplevas som minst lika kränkande att bli av med sitt arbete för att man fyller år som för att man inte längre klarar av sina arbetsuppgifter.
Almedalen
Frågan kommer upp i SPF Seniorernas regi i Äldreforum under Almedalsveckan som startar på söndag.
Då ska Barbro Westerholm, tidigare ordförande för SPF, frågas ut om ålderism och åldersdiskriminering som är dess följdverkan.
– Det gläder mig att DOs generaldirektör Agneta Broberg gått ut med artikeln om att det är hög tid att skrota 67-årsregeln, skriver Barbro Westerholm i Liberala Seniorers nyhetsbrev.