Trestegsraket kan lyfta äldreomsorgen
Anna Tenje. Foto: Tomas Södergren
Nyheter | Löften

Trestegsraket kan lyfta äldreomsorgen

Tiden är inne för att kraftigt höja kvaliteten i äldreomsorgen. Det menar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) som fått in flera reformer i höstens budget.

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-10

Förbättringarna i korthet: fast omsorgskontakt för alla på särskilt boende, nya sätt att få ut bästa möjliga kunskap på ”golvet” i äldreomsorgen och en stor satsning på att stödja anhöriga.

– Vi får alltmer kunskap om hur vi skulle kunna förbättra äldreomsorgen, men behöver bli bättre på att få ut den i kommunerna. För att få snabb effekt för de äldre gäller det att nå ut till den befintliga personalen, säger Anna Tenje till Senioren.

Men hur snabbt kan den enskilde senioren med äldreomsorg märka att kvaliteten är på väg att höjas?

– Ledtiderna behöver inte dra i väg. Får personalen rätt råd, rätt riktlinjer och rätt stöd så ökar möjligheterna väsentligt till snabb förbättring. Men det krävs att kommunerna är på tårna.

Måste resultera

Medlet blir att stärka länken mellan den nationella och den regionala respektive lokala nivån.

Anna Tenje säger att regeringen har sett behovet av att staten ger ekonomiskt stöd till de regionala samverkans- och stödstrukturer som redan finns och som arbetar praktiskt just med att få kunskap på plats.

Satsningen omfattar 100 miljoner kronor årligen och ska enligt budgeten pågå under åren 2025–2027.

– Jag kommer att vara mycket noga med att se att pengarna ger resultat och verkligen höjer kvaliteten i kommunerna. Fungerar det kan det visa sig vara en väg framåt också fortsättningsvis.

Får samma rätt

Den andra stora satsningen i budgeten gäller att äldre på särskilt boende ska få en fast omsorgskontakt. En funktion som redan är på plats – i alla fall på pappret – i hemtjänsten.

Det finns alltså i dagsläget ingen motsvarande rättighet för de som bor på särskilda boenden trots att det är där de allra sköraste äldre med ofta mycket komplexa behov bor.

Anna Tenje. Foto: Tomas Södergren

Fler åtgärder ett måste

Två svaga punkter i äldreomsorgen gäller tillgången till medicinsk kompetens för de äldre och personalens språkkunskaper. Under hösten kommer två utredningar att bli klara med förslag till förbättringar. Återstår alltså att se hur regeringen tänker gå vidare på dessa nyckelområden.

Dölj faktaruta

– Vi återkommer därför med ett förslag på en ändring i socialtjänstlagen. Vi återkommer också med besked om det ska vara undersköterska eller annan som ska fungera som den fasta omsorgskontakten.

Reformen ska vara på plats under 2026. För att signalera att det är skarpt läge ökar regeringen statsbidraget till kommunerna med 244 miljoner kronor för 2026 och med 487 miljoner kronor för 2027 och framåt, pengar som alltså är öronmärkta till en fast omsorgskontakt för alla på särskilt boende.

Utsatta anhöriga

Den tredje delen i budgetens satsning på äldreomsorgen gäller de anhöriga. Utredningen presenterades nyligen, men regeringen väljer att redan i kommande budget sätta siffror på reformen. 150 miljoner kronor för 2026 och 300 miljoner kronor från 2027 och framåt.

– Det gör vi för att vi vill ge kommunerna tid för omställning och att förbereda sig, genom att signalera tydligt åt vilket håll vi vill och hur vi vill höja kvaliteten. Men också visa att vi inte bara överför uppgifter på kommunerna utan att skicka med några pengar, det är finansieringsprincipen som gäller. På det här sättet når vi snabbast effekt.

En avgörande del är att kommunerna ska vara skyldiga att erbjuda en anhörigkontakt. Målet är att pressade anhöriga ska ha någon att vända sig till för att få rätt sorts stöd för att orka.

Nytt lagkrav

Sammanfattningsvis riggar alltså regeringen en trestegsraket: Utbildning till personal, stöd till sköra äldre i särskilt boende och hjälp till anhöriga – tre olika grupper inom äldreomsorgen, och tre åtgärder med öronmärkt finansiering.

Något som ger regeringen vind i seglen är den kommande socialtjänstlagens nya krav på att äldreomsorg ska utföras utifrån vetenskap och beprövad grund – något som SPF Seniorerna har krävt under en lång följd av år.

Anna Tenje hoppas att riksdagen ska hinna ta den nya lagen så att den träder i kraft om ungefär ett år. Men först ska remissinstanserna säga sitt.

Fortsätta förbättra

När lagen väl är klubbad är det viktigt att inte se den som huggen i sten, som ett färdigt och oföränderligt dokument, betonar Anna Tenje. Saker och ting händer i vår omvärld.

– Det är viktigt att man ständigt och jämt ser till att förbättra och förfina lagstiftningen via reformer och förslag. Det ämnar vi också göra kontinuerligt när det gäller socialtjänstlagen.

”Ger förutsättningar för högre kvalitet”

SPF Seniorerna har kritiserat att seniorer inte har rätt till fast omsorgskontakt på särskilda boenden.

– Därför välkomnar vi att regeringen nu föreslår lagskärpningar och resurser för att utvidga rätten även till särskilda boenden, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson i en kommentar.

Fast omsorgskontakt är viktigt eftersom kontinuitet ökar äldres trygghet och säkerhet, poängterar Eva Eriksson.

Eva Eriksson.

– De årliga tillskotten för evidensbaserad praktik och kunskapsbaserade arbetssätt är en förutsättning för att en kommande skärpt socialtjänstlag ska få genomslag. Sammantaget ger beskeden förutsättningar för en högre kvalitet i äldreomsorgen.

Även beskedet om ökat anhörigstöd från 2026 är välkommet, säger Eva Eriksson.

– Många seniorer lägger ner mycket tid och kraft som vårdare till en anhörig eller närstående, insatser som innebär ett otroligt bidrag till det allmännas uppgifter.

– Det är inget som det allmänna ska kunna räkna med. I dag förutsätts närstående finnas till hands.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-09-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas