Tre nya miljarder till vården
Foto: Getty Images
Nyheter | Budget 2025

Tre nya miljarder till vården

Två miljarder för att klara kostnadsökningar och inflation, och en miljard till fler vårdplatser. Det är regeringens vårdsatsning i statens budget för 2025.

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-06

Dessutom tillskjuter man 100 miljoner kronor till en nationell vårdförmedling som ska hitta ledig vårdkapacitet i landet för att på så sätt kapa vårdköer på andra håll.

Satsningarna är förstärkningar av redan pågående, betonade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) på en pressträff på fredagseftermiddagen (6/9).

Med de nya beskeden och tidigare aviserade tillskott kommer regeringen att ha stöttat hälso- och sjukvården i regionerna med 18 miljarder kronor under 2025, enligt sjukvårdsministern.

Villkorade pengar

Den extra miljard som ska gå till att få fram fler vårdplatser är prestationsbaserad, vilket innebär att regionerna behöver visa resultat för att få ta del av pengarna.

De två miljarder som gå till tillfälligt höjda kostnadsökningar på grund av inflationen är också riktade pengar, ett så kallat sektorsbidrag som ska gå till sjukvården och inte till andra ansvarsområden som regionerna har, exempelvis trafik.

Acko Ankarberg Johansson (KD) och Elisabeth Svantesson (M).

Återstår att se om regeringen tänker stötta regionerna med ökade generella statsbidrag. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) sa varken bu eller bä under pressträffen, men lovade att återkomma med besked när budgeten presenteras i sin helhet den 19 september.

Att vården behöver statligt stöd är uppenbart.

– Vi har för låg vårdkapacitet både för den vanliga hälso- och sjukvården, men också för de tillfällen vi skulle behöva gå upp i beredskap, konstaterade Acko Ankarberg Johansson.

Acko Ankarberg Johansson.

– Att korta vårdköerna och öka vårdkapaciteten har varit den här regeringens prioritering från dag ett. Samtidigt har det ekonomiska läget skapat en ansträngd situation för många regioner.

Jan Arleij
Publicerad 2024-09-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas