Till slut fick Ingeborg upprättelse
Ingeborg tillsammans med sin släkting Wolfgang Schwartz som gjorde polis- anmälan.
Nyheter | bedrägerier

Till slut fick Ingeborg upprättelse

Flera grova bedrägerier. Grov förskingring, bokföringsbrott och folkbokföringsbrott. Många äldre har drabbats. Men nu har Soheil Naderi dömts i Malmö tingsrätt till fem och ett halvt års fängelse.

Jan Arleij
Publicerad 2024-08-27

Naderi skickade ut reklamblad om juridiska tjänster för att locka klienter, utgav sig för att vara advokat och fick därefter sina offer att betala förskott för tjänster som han aldrig genomförde. Flera av de lurade är äldre personer.

En av de som drabbades allra hårdast var idag bortgångna Ingeborg Spohn. Vid 96 års ålder och med en demensdiagnos från 2013 lurades hon 2021 att skriva ett falskt testamente och ett falskt gåvobrev till Naderi som så när lyckades ta över hennes villa i Älvsjö i södra Stockholm, värd cirka sju miljoner.

Wolfgang Schwartz som har varit föreningsordförande under många år i SPF Seniorerna Strömmen i Strömstad har följt utredningen och rättegången med stor spänning. Han är släkting till Ingeborg Spohn.
– Ingeborg var min farbrors svägerska och jag har känt henne sedan jag var liten. Vår familj har umgåtts mycket med Ingeborg och hennes familj genom åren, berättar Wolfgang och fortsätter:
– Det känns som en stor lättnad att det blev en fällande dom. Det är en upprättelse i efterhand för Ingeborg, och även för oss närstående.

När Lantmäteriet en dag 2021 ringde till Wolfgang Schwartz trodde han inte sina öron.
– Jag fick frågan om det var troligt att Ingeborg ville skänka sin villa till en Soheil Naderi. Jag gjorde omedelbart en polisanmälan.
Det är mycket i de bedrägliga turerna under Ingeborgs sista år som förvånar och upprör Wolfgang Schwartz.
– Hur kan det bara vara möjligt att en bedragare så lätt kan genomföra en lagfartskapning som nu skedde och så när lyckas ta över rätten till någon annans hem?
Med förfalskade namnteckningar ska Naderi också ha fört över rätten till Ingeborgs tillgångar till sig själv. Det handlade om stora summor sparade fondmedel.

Enligt Wolfgang Schwartz fördes Ingeborg Spohn till sin bank i Älvsjö av en person från hemtjänsten som arbetade hos Ingeborg.
Banken gick med på att sälja Ingeborgs fonder för miljonbelopp.
– Obegripligt eftersom Ingeborg var uppenbart nedsatt av sin demenssjukdom, säger Wolfgang Schwartz.
– När vi alltmer förstod vad som pågick runt Ingeborg ringde jag banken för att varna och för att stoppa utbetalningar och överföringar. Det gick banken också med på.
Bra förstås, tänkte Wolfgang, men som samtidigt blev förvånad över hur lätt det var att bli trodd och åtlydd av banken utan närmare kontroll.

För Ingeborg Spohn tog bedrägerierna en ände med förskräckelse. Efter att fonderna sålts kom så småningom ett brev från Skatteverket med besked om en restskatt på 127 000 kronor.
– Det blev katastrofalt. När hon öppnade kuvertet och såg innehållet drabbades hon av en hjärtinfarkt. Hon blev liggande på golvet till dagen därpå då hon hittades med brevet intill sig, berättar Wolfgang.
Det inträffade i september 2022. Efter lång tid på sjukhus kom Ingeborg till ett demensboende, där hon slutade sina dagar i januari 2023.

Under slutpläderingarna i Malmö tingsrätt i april argumenterade åklagaren Annika Lindahl för att samtliga brottsmisstankar mot Soheil Naderi skulle bedömas som grova och därför ge ett långt fängelsestraff.
Utöver det yrkade åklagaren på näringsförbud i tio år. Hon framförde att han ska ha bedrivit sin juristverksamhet just i syfte att bedra privatpersoner.
Försvarsadvokaten menade däremot att det handlade om missnöjda klienter och att han bör frias.

Tingsrätten landade slutligen i att det inte går att ”fästa någon tilltro” till Naderis förklaringar.
Juristen Karin Lycke inkallades som god man för Ingeborg Spohn i juli 2021, efter att Lantmäteriverket reagerat på att gåvohandlingarna av Älvsjövillan inte var korrekta och efter Wolfgang Schwartz polisanmälan.

– Det visade sig då att Ingeborg också hade skrivit under en mycket långtgående fullmakt till Soheil Naderi. En lärdom av den här hemska historien är att man måste vara mycket noggrann med vad man skriver i en fullmakt och vem som får den, säger Karin Lycke.
Det är en otrolig lättnad med domen, säger hon.
– Enligt domen ska alla rättshandlingar och alla övriga handlingar som hör till Ingeborg återbördas till Ingeborgs dödsbo, summerar Karin Lycke.
– Det leder till att Naderi förlorar besittningen över hans upprättade testamente, fullmakten och gåvobrevet. Han kan därmed inte göra dessa handlingar gällande mot dödsboet.

Lång process

Rättegången började den 19 mars i Malmö tingsrätt. Den har föregåtts av två års utredande.
Den åtalade Soheil Naderi har haft adress i Malmö, Stockholm och Iran.
22 målsäganden, bland dem Ingeborg Spohns släkting Wolfgang Schwartz, fick Naderi fälld den 23 april.
Den långa raden av brott har begåtts under perioden 2018-2022.

Soheil Naderi har dömts till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för följande brott:

  • Fjorton fall av grovt bedrägeri, två fall av förberedelse till grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri.
  • Grov förskingring.
  • Tre fall av grovt bokföringsbrott och tre fall av bokföringsbrott.
  • Folkbokföringsbrott, då Soheil Naderi registrerat sig som utvandrad trots att han bodde och arbetade i Malmö, vilket SVT avslöjade i sin granskning.
  • Han ska också betala skadestånd på drygt 2,5 miljoner kronor.

Det var SVTs Uppdrag Granskning som avslöjade hur Soheil Naderi gått till väga. Reportaget finns på SVT Play.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-08-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas