Sviktande hälsa hos ”boomers” kommer att kosta
Foto: Getty Images
Nyheter | Ohälsa

Sviktande hälsa hos ”boomers” kommer att kosta

De stora barnkullarna från 40- och 50-talen lever längre, men har sämre hälsa än tidigare generationer. Det visar brittiska forskare som varnar för följderna.

Jan Arleij
Publicerad 2024-10-14

Personer födda mellan 1945 och början av 1960-talet kallas ibland för babyboomers. De betraktas som lyckligt lottade i och med att de lever längre och har bättre ekonomi än tidigare generationer.

Men de drabbas också tidigare i livet av sämre hälsa än föregående generationer, enligt en studie som gjorts vid universitetet i Oxford och University College London.

Forskarna har funnit att personer i 50-, 60- och 70-årsåldern lider av fler allvarliga hälsoproblem än vad tidigare generationer gjort i samma ålder.

Fetma och diabetes

Det handlar om fetma, typ 2-diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Data har samlats in mellan 2004 och 2018 om cirka 100 000 femtioplussare i England, USA och Europa.

Ett huvudresultatet: antalet som diagnostiserats med cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och högt kolesterol har ökat mer i England och Europa än i USA, i jämförelse med tidigare generationer.

Högre risk

– Trots att vi gjort stora framsteg inom läkarvetenskapen och trots att många nu känner till riskerna med att leva ohälsosamt är risken för att drabbas av kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar betydligt högre för personer födda efter 1945 än för tidigare generationer, säger den ledande forskaren Laura Gimeno i ett uttalande.

– Om den förväntade livslängden fortsätter ligga på samma nivå som nu, eller till och med stiger, då kommer yngre generationer att leva längre med dålig hälsa eller funktionsnedsättning än tidigare generationer.

Stressig kontorsmiljö utgör en risk.

Två bidragande orsaker är att allt fler efter andra världskriget började äta en kost som innehåller större mängder kött, fett och socker.

Många som föddes före andra världskriget hade också fysiskt krävande jobb, konstaterar forskarna. Under 1900-talets senare del är det i stället kontorsarbeten som tagit över.

Fem grupper

Rapportens författare delade in de cirka 100 000 studiedeltagarna i fem grupper definierade efter deras födelseår, motsvarande följande generationer: den största generationen (födda före 1925), den tidiga tysta generationen (födda 1925–1935), den sena tysta generationen (1936–1945), tidiga babyboomers (1946–1955) och sena babyboomers (1955–1959).

Dölj faktaruta

En åldrande befolkning som drabbas av sämre hälsa i yngre år riskerar att öka trycket på hälsovården och socialvården liksom därmed på statsfinanserna, varnar forskarna.

– Med upp till en femtedel av befolkningen i höginkomstländer i väst som nu är över 65 år, kommer den ökande efterfrågan på hälso- och sjukvård och social omsorg att få enorma konsekvenser för de offentliga utgifterna, säger Laura Gimeno.

– Försämrad hälsa har också viktiga sysselsättningspolitiska konsekvenser, eftersom de nationella regeringarna försöker förlänga arbetslivet för att möta utmaningen med en åldrande befolkning.

Studien har publicerats i The Journals of Gerontology.

Det är en boomer

En babyboom är en period av kraftigt förhöjda födelsetal, ibland definierad av att de årliga födelsetalen överstiger 2,0 per 100 kvinnor i ett land eller annat område. Personer födda under en sådan period sägs tillhöra en babyboomgeneration.

På engelska åsyftar termen babyboom främst de dramatiskt ökade födelsetalen under och strax efter andra världskriget i stora delar av västvärlden, och som gav upphov till den stora fyrtiotalistgenerationen.

Källa: Wikipedia

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-10-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas