Pensionsgruppen drabbas nu av ytterligare hård kritik, den här gången från LO.
På DN Debatt (29/11) kräver LO:s ordförande Susanna Gideonsson att de förestående höjda pensionsåldrarna som blir följden av de nya riktåldrarna pausas.
Sveriges pensionssystem fungerar nämligen inte, anser Gideonsson.
Hon anser att höjningen speglar ett ”arbetarförakt” hos de borgerliga partierna och att de och Pensionsgruppen inte tagit sitt ”uppdrag på allvar”.
”Det är osmakligt!”, skriver hon och exemplifierar med att en undersköterska som jobbat hela livet kan få en pension på 11 000 kronor i månaden före skatt, vilket är mindre än hälften av lönen. En byggnadsarbetare kan få 14 000 kronor i månaden.
Bra förslag
Hon välkomnar höstens olika förslag att förstärka den allmänna pensionen.
– Det är naturligtvis välkommet med förslaget om att de som har garantipension får mer pengar i plånboken. Det är också bra att trygghetspensionen införs. Den gör det möjligt för dem som tvingas sluta arbeta för tidigt att behålla en rimligare pensionsnivå. Men för att på allvar komma till rätta med bristerna i pensionssystemet behövs mycket mer än höjda garantipensioner och en särskild lösning för de utslitna.
62 procent
LO kräver att den allmänna pensionen ska ha en nedre gräns som inte understiger 62 procent av slutlönen.
För att det ska bli verklighet måste avgifterna till pensionssystemet höjas.
Då håller det inte att lappa och laga med reformer som riskerar att ryckas upp vid ett maktskifte, fortsätter LO-ledaren.
– Den insikten verkade också finnas när de sex riksdagspartierna i pensionsgruppen 2017 slöt överenskommelsen om högre och tryggare framtida pensioner.
”Ett hån”
Då kom faktiskt partierna överens om åtgärder för mer jämställda pensioner, insatser för ett hållbart arbetsliv och stärkta möjligheter för de med slitiga jobb att arbeta längre, påminner Gideonsson.
– Knappt något av detta har infriats. I stället har Pensionsgruppen ensidigt fokuserat på att höja pensionsåldern. Det är inget annat än ett hån mot Sveriges arbetare.