År 2060 kommer mer än hälften av dödsfallen i Sverige att ske efter 90 års ålder. Idag har var tredje som dör uppnått den åldern. För 50 år sedan - var tionde. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).
Idag släppte SCB rapporten ”Sveriges framtida befolkning 2013-2060”.
Trenden står sig under hela prognosperioden: allt fler lever allt högre upp i åldrarna, spår SCB.
Fler blir hundra år
Av de som föds idag kommer så många som två tredjedelar av flickorna och nästan sex av tio pojkar att finnas kvar i livet vid 90 års ålder.
Allt fler kommer också uppnå 100 års ålder. Enligt SCB:s beräkningar blir 11 procent av flickorna och 6 procent av pojkarna som föds i år minst 100 år.
En miljon 80-åringar
En ökad livslängd medför fler äldre i befolkningen, konstaterar SCB.
Idag finns det nästan en halv miljon som är äldre än 80 år i Sverige. Om 20 år kommer de att vara över 800 000 och i slutet av 2040-talet över 1 miljon, skriver SCB i ett pressmeddelande.
Då beräknas alltså närmare en av tio i befolkningen vara 80 år eller äldre. Idag gäller det var tjugonde.
Ekvationen inte löst
Frågan om samhället är rustat för att ta hand om den allt äldre befolkningen bescvaras av Eva Jeppsson Grassman, professor emerita i äldre och åldrande, med nej.
– En sak som man inte tycks särskilt förberedd på är utvecklingen när det gäller de allra äldstas behov av god omsorg. Det finns bitvis en allt större förväntan att vuxna barn ska gå in och göra insatser för sina föräldrar. Att vi förväntas arbeta längre men också ta en större andel av omsorgsuppgifterna går inte ihop. Det här är mycket dåligt genomtänkt, säger hon till TT.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Snart 10 miljoner
Redan år 2017 beräknas Sveriges befolkning passera 10 miljoner. Då har det tagit 13 år för befolkningen att öka med en miljon. Så fort har en folkökning på en miljon aldrig tidigare skett.
Nästa miljongräns, 11 miljoner, beräknas vara uppnådd år 2040.
I slutet av prognosperioden, år 2060, beräknas befolkningen ha ökat till 11,6 miljoner.
Källa: SCB