Möjligheten att få en demensdiagnos varierar kraftigt mellan landets regioner. Det innebär att många sjuka över huvud taget inte får en diagnos och därmed inte heller rätt vård.
I exempelvis Stockholm registreras i genomsnitt fem gånger så många med demens som i Jämtland.
En forskargenomgång av nationell statistik visar att Stockholms län har i genomsnitt 1 215 demensdiagnoser om året per 100 000 invånare som är äldre än 65 år. Jämtland kommer bara upp i 229 diagnoser.
– Om man hade en sådan skillnad när det kommer till exempelvis bröstcancer så hade det varit en nationell kris, säger demensforskaren Michael Axenhus vid Karolinska institutet till SVTs Uppdrag Granskning.
Skillnaderna bedöms bero på att vissa regioner helt enkelt prioriterar ner att undersöka och diagnosticera personer med misstänkt demenssjukdom. Det kan också handla om svårigheter att rekrytera rätt personal.
Stora risker
En ny bromsmedicin mot Alzheimers sjukdom väntas snart bli godkänd i Sverige.
Då riskerar tusentals gå miste om medicinen eftersom de saknar diagnos, menar Michael Axenhus.
Fyra delar
Uppdrag Gransknings reportageserie ”När jag inte längre minns dig” består av fyra delar. Del 3 och 4 kan ses från och med idag onsdag (12/4) på SVT Play.
Serien har under en längre tid följt ett antal personer som drabbats av demenssjukdom redan före 65 års ålder, bland dem Nina Gunke som Senioren intervjuade nyligen.
I programserien medverkar även professor emeritus i geriatrik Gösta Bucht, sakkunnig hos SPF Seniorernas i vård- och omsorgsfrågor.
Några exempel
Stockholm med en relativt ung befolkning har betydligt fler diagnoser än Kronoberg, Värmland och en del andra län.
Men det handlar inte om skillnader mellan glesbygd och storstad. Västerbotten har betydligt fler diagnoser än sina båda grannlän.
Västernorrland med 631 diagnoser ligger nära rikssnittet på 637.
Källa: SVT