328 000 svenska pensionärer hamnar under gränsen för risk för relativ fattigdom. Det visar färska siffror från EU.
Det är nya beräkningar från Eurostat – EU-kommissionens egen statistik – som visar att 16,8 procent av pensionärerna i Sverige lever under gränsen för risk för relativ fattigdom.
Det är en klart högre andel än i övriga nordiska länder och även högre än i majoriteten av EUs länder.
Ovärdigt Sverige
Situationen är helt oacceptabel, anser Eva Eriksson, ordförande i SPF Seniorerna.
– Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att vi har ett pensionssystem som inte klarar av att ge ekonomisk trygghet i dag eller i framtiden. Vi har här en stor grupp människor som arbetat och betalat skatt under sina liv men som nu tvingas vända på varenda krona, säger Eva Eriksson i en kommentar till Expressen.
Budgeten en chans
Hon kräver att pensionssystemet måste förändras, speciellt eftersom finansminister Magdalena Andersson nyligen förklarat att statens skattkista är välfylld.
– Det går inte att blunda för landets många utsatta äldre. Vi förutsätter att det kommer betydande satsningar för att stärka seniorernas ekonomi, säger Eva Eriksson.
Fattigdomsgränsen
För att hamna under EU:s gräns för risk för relativ fattigdom ska man ha 60 procent av medianinkomsten, cirka 11 800 kronor i månaden.
Måttet visar hur mycket pengar man har i jämförelse med resten av befolkningen i det land man bor i. Det är alltså ett mått på ojämlikhet snarare än på vilken levnadsstandard man har.
Jämfört med förra årets statistik har antalet pensionärer under fattigdomsgränsen minskat något, från 355 000 till 328 000 personer eller från 18,2 till 16,8 procent.
Det innebär att var sjätte pensionär i Sverige lever under gränsen.
Särskilt kvinnor
Själva gränsen på 60 procent av medianinkomsten har sänkts från cirka 12 100 kronor till omkring 11 800 kronor mellan åren 2015 och 2016.
Kvinnor är överrepresenterade bland de äldre i Sverige som lever under gränsen för risk för relativ fattigdom, visar SPF Seniorernas bearbetning av Eurostats statistik.
75-plussare mest utsatta
I åldersgruppen 75 år och äldre lever 24,5 procent under EU:s gräns för risk för relativ fattigdom.
Också bland de äldsta är kvinnor överrepresenterade – nära var tredje kvinna (31,3 procent) som fyllt 75 år har en inkomst under den relativa fattigdomsgränsen.
Källa: EU, SPF Seniorerna