Sverige dåligt på att förebygga fallolyckor
Bild: Getty Images
Nyheter | hälsa

Sverige dåligt på att förebygga fallolyckor

Det går att förhindra fallolyckor effektivt med enkla åtgärder. En ny studie visar hur vården kan minska antalet fall och skador bland äldre.

Jonas Nordling
Publicerad 2025-01-16

Drygt 2 000 äldre personer dör varje år på grund av ett fall. Det är den olyckstyp som skapar såväl flest antal akutbesök som flest inläggningar på sjukhus.

– Under en genomsnittlig vecka söker 31 personer över 65 år akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö, för en fallolycka. Till detta tillkommer de som söker och vårdas för fraktur, oftast också orsakade av fallolycka, säger Sölve Elmståhl som är professor i geriatrik vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Han har lett en forskningsstudie som visar att det finns relativt enkla sätt att kraftigt minska antalet fallolyckor. Framför allt handlar det om att vården behöver ta ett helhetsgrepp, menar Sölve Elmståhl i en kommentar till studien. Han menar att vi ligger långt efter våra grannar i Danmark och Norge. Där finns redan geriatriska mottagningar för att förhindra fallolyckor. 

– Sverige är tyvärr ett utvecklingsland när det gäller fallprevention för denna sköra målgrupp. Men det är inte bristen på kunskap – för kompetensen har vi – vi måste omsätta kunskapen i vården. Det krävs politiska beslut för att vi ska få ett uppdrag och inte minst en budget för att komma i gång. Det finns mycket att göra med relativt enkla medel och små kostnader. På Skånes universitetssjukhus i Malmö har vi till exempel en fungerande mottagning som skulle kunna starta omgående.

Studien är utförd på 136 patienter med en medelålder på 77 år som hade sökt akuten för fallolycka utan att ha drabbats av fraktur. Fallen hade oftast orsakats av nedsatt muskelstyrka, försämrad balans, inkontinens, yrsel, syn- eller hörselnedsättning, olämpliga läkemedel och tidigare fall.

Mängden faktorer visar att fallolyckor är komplexa till sin natur, menar forskarna. Detta kräver en teambedömning med geriatrisk kompetens och en förebyggande strategi inom flera områden. 

Deltagarna i studien blev bedömda av läkare och behandlingsbara fallriskfaktorer åtgärdades med ett åtta veckors träningsprogram i balans, styrka och gång. Detta minskade antalet fall med 57 procent, enligt forskarna. Antal fall i högriskgruppen minskade med 82 procent.

– Även om alla fallriskfaktorer inte går att åtgärda, finns det många som är behandlingsbara. Vården behöver därför ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter. Gör man det får man kraftiga resultat! Det var lite som en aha-upplevelse att inse att även funktionerna hos våra mest skröpliga, går att förbättra. Men vi måste titta på helheten. Det finns ingen quickfix – då hade man gjort det för länge sedan, säger Sölve Elmståhl.

Hälsoekonomiska beräkningar av fallolyckor visar dessutom att fallpreventiva åtgärder är kostnadseffektiva, påpekar forskarna i studien.  

– Det här sparar väldigt mycket resurser i form av besök på akuten, röntgenundersökningar, inläggningar på ortopeden, för att inte tala om patientens eget lidande. Specialiserade geriatriska mottagningar för att fånga upp den sköra gruppen äldre för effektiva behandlingsinsatser, borde vara en självklarhet för sjukvårdsregionerna, säger Sölve Elmståhl.

Jonas Nordling
Publicerad 2025-01-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas