Svårt med sex på äldreboenden
Foto: Getty Images
Nyheter | Ålderism

Svårt med sex på äldreboenden

Personal på äldreboenden saknar ofta utbildning och tydliga riktlinjer för att hantera äldres sexualitet. Det får konsekvenser.

Jan Arleij
Publicerad 2024-08-26

Det är forskare vid Örebro universitet som har sammanställt forskning om attityder kring sexualitet på äldreboenden.

Studien bygger på 29 vetenskapliga artiklar i ämnet.

Det visar sig att boendemiljön i sig, stelbenta rutiner och rädsla för rykten ofta försvårar samlivet för seniorerna.

Utsätts för hån

Vårdpersonalen kan visserligen ha en positiv attityd kring äldres sexuella behov och rättigheter men ändå känna sig obekväma och osäkra när känslorna kommer till uttryck.

– Många kunde håna eller känna sig obekväma när äldre uppvisade någon form av sexualitet, säger Klara Le, doktorand i socialt arbete vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Klara Le.

– Det visar att attityderna hos personalen ofta är ytliga och speglar socialt accepterade normer snarare än genuin respekt för äldres sexualitet.

Tonar ner

Ett vanligt svar bland personalen var till och med att de äldre inte hade några sexuella behov.

Samtidigt var det inte bara personalen som såg äldre som asexuella. Även personer som hade flyttat in på ett boende tonade ner sin sexualitet.

– Många nämnde att de övergav sin sexualitet när de flyttade in på boendet. En del ansåg att deras sexualitet tog slut efter att deras partner hade gått bort, säger Klara Le.

Arbetstiderna

Själva boendet, personalens arbetstider och andra rutiner som de äldre måste följa försvårade också äldres möjlighet att vara sexuellt aktiva.

En annan aspekt, som både boende och personal lyfte fram, var konflikten mellan önskan att känna sig som en sexuell varelse och rädslan för rykten.

– Allt detta kan leda till att äldre väljer att avstå från sex, trots att de fortfarande har sexuella önskningar, säger Klara Le.

– Rätten att uttrycka sin sexualitet borde inte påverkas av vare sig ålder eller ens boendesituation, fortsätter hon.

Okunskap

En hel del av motståndet mot äldres sexualitet tycks bygga på ren okunskap och fördomar.

– Vi såg tydligt att ju mer välutbildad personalen var och ju längre yrkeserfarenhet de hade, desto mer öppna och accepterande attityder till äldres sexualitet hade de.

Fråga äldre själva

I en kommande studie planerar Klara Le att intervjua äldre på vård- och omsorgsboenden för att få deras perspektiv på sexualitet.

– De flesta studier inom området är gjorda i västerländska länder. Men antalet studier från Sverige är begränsade. Det är också viktigt att fler studier fångar det sociala perspektivet på sexualitet och inte bara det medicinska, säger hon.

Hela studien

Här finns studien att läsa i sin helhet. Den heter ”En avgränsande litteraturstudie om attityder till sexualitet inom äldreomsorgen”.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-08-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas