Pensionärer sparar i genomsnitt minst i Sverige. Det visar nya siffror från SEB:s undersökning Sparkollen.
Undersökningen gäller det tredje kvartalet 2024. Den visar att personer i åldern 70 år och äldre är den åldersgrupp som sparar minst pengar varje månad. Deras genomsnitt stannar på 4 633 kronor i månaden.
Personer i åldern 30 till 39 år är den åldersgrupp som sparar mest – i genomsnitt 9 025 kronor i månaden.
SEB har tittat på samlat sparande på bankkonto, i fonder, i aktier, i pension, sparande genom amorteringar och på annat sätt.
Sparar mer
Det genomsnittliga sparandet bland alla åldersgrupper är just nu 7 087 kronor i månaden. Det är en ökning med 12 procent sedan förra mätningen.
Det är Sparkollen
Undersökningen Sparkollen görs en gång per kvartal. Cirka 2 000 webbintervjuer genomförs av Demoskop på uppdrag av SEB.
En genomsnittlig sparad hundralapp fördelades mellan 36 kronor på sparkonto, 19 kronor i amortering, 17 kronor i fonder, 10 kronor i aktier, 12 kronor i pensionssparande och 6 kronor på annat sätt.
– Hushållens genomsnittliga månadssparande stiger med nästan 800 kronor jämfört med förra kvartalet. Många börjar nu märka av de lägre räntekostnaderna vilket skapar ett extra sparutrymme som kan fylla på minskade buffertar på sparkonto och långsiktigt sparande på börsen, kommenterar SEB:s privatekonom Américo Fernández.
Personer som är mellan 60 och 69 år sparar i genomsnitt 6 065 kronor i månaden, alltså nästan 1 000 kronor mindre än det genomsnittliga sparandet.
De som är mellan 50 och 59 år sparar näst mest. Här ligger genomsnittet på 8 362 kronor i månaden.
Räcker inte
Att många pensionärer saknar marginaler att spara förvånar inte mot bakgrund av exempelvis SPF Seniorernas och SKPFs medlemsundersökning nyligen.
Den visar att den allmänna pensionen inte täcker månadskostnaderna för sju av tio svarande.
En förklaring är att den genomsnittliga allmänna pensionen ligger 2 705 kronor under Konsumentverkets hushållsbudget för ett hushåll med en person.
Sparandet grupp för grupp
Så mycket sparar olika svenska åldersgrupper i månaden:
30-39 år: 9 025 kronor
50-59 år: 8 362 kronor
40-49 år: 8 219 kronor
Alla: 7 087 kronor
60-69 år: 6 065 kronor
18-29 år: 5 192 kronor
70+ år: 4 633 kronor
Källa: SEB
Å andra sidan kan bidragande förklaringar vara att en del äldre redan har sparat under yrkeslivet eller att man har en mindre belåning på sin bostad vilket ger mindre amortering, något som ju SEB räknar in som ett sparande. Inte heller pensionssparar man längre, vilket också utgör en parameter i Sparkollen.
Olika förklaringar
Amie Berglund är privatekonomisk analytiker på SEB och ansvarig för sammanställningen av Sparkollen. Hon är inne på samma spår.
– En förklaring till att 70-plussarna sparar minst är att de många gånger inte har samma behov eller möjlighet att spara. För vissa handlar det om att man som pensionär inte har så stor inkomst vilket begränsar storleken på vad man kan lägga undan. För andra handlar det om att man hunnit bygga upp ett sparande och nu närmar sig en fas i livet där man inte känner ett behov av att bygga på det ytterligare utan snarare börjar använda sig av det.
Bygger buffert
De flesta över 70 uppger att de sparar till buffert, eller att de inte har något speciellt sparmål, konstaterar Amie Berglund.
– Det kan också bidra till den lägre sparsumman eftersom det för de flesta är odefinierbara mål utan en tydlig målgång. Bland yngre är det vanligt att spara till en kontantinsats, som på många sätt är mer konkret och där det finns ett tydligt slut antingen i form av en tidpunkt eller en summa. Då är det ofta lättare att vara målinriktad och avvara en större summa pengar.
Sparar mer
Tittar man tillbaka på hur det sett ut i tidigare mätningar av Sparkollen är det 70-plussarna som haft lägst sparande under hela mätperioden.
– Det har däremot varit en uppåtgående trend där det genomsnittliga sparandet på två år stigit med 30 procent från drygt 3 500 kronor i månaden. Något som troligtvis kan förklaras av att den ekonomiska situationen blivit något bättre med lägre ränte- och elkostnader för vissa grupper samtidigt som den disponibla inkomsten börjat stiga igen, säger Amie Berglund.