Många SPF-föreningar runt om i landet har svårt att hitta folk som vill sitta med i styrelsen. Vad innebär det egentligen att få ett förtroendeuppdrag? Vi frågade Liliana Assi, ordförande i SPF Seniorerna Sörmlandsdistriktet.
För tio år sedan blev Liliana Assi tillfrågad om hon ville sitta med i SPF Seniorerna Eskilstunas förening trots att hon ännu inte var medlem där.
– Jag blev den yngsta medlemmen i styrelsen med mina 65 år då, säger hon.
Hon har jobbat med utveckling och förändring i hela sitt yrkesliv och det är också det hon fortsatt att göra inom SPF Seniorerna. Först i Eskilstunaföreningen och nu på senare tid som ordförande i Sörmlandsdistriktet.
Alla har inte samma bakgrund och samma vana vid att jobba med just dessa områden, men Liliana menar att det är just det som är poängen med föreningsverksamhet – att alla kan bidra med något. Och inte minst – alla kan lära sig.
– När jag började i föreningsstyrelsen i Eskilstuna visste jag ingenting om äldreomsorgen. Det lärde jag mig genom vårt påverkansarbete och genom att sätta mig in i de viktiga frågorna som kommunerna arbetade med. Jag deltog också i det kommunala pensionärsrådet. Man träffar nya människor, får nya insikter och ser möjligheter till förbättringar för oss äldre.
När hon just hade slutat jobba hade hon ett stort nätverk men undan för undan glesnar det av naturliga skäl när man slutar yrkesarbeta.
– Så är det nog för de flesta, därför är det extra roligt och givande att sitta med i en styrelse. Det är både social gemenskap och stimulerande intellektuellt. Många av dem jag träffat har blivit mina vänner även privat.
Att det är många föreningar som har svårt att hitta folk som vill ta sig an olika typer av uppdrag tror Liliana först och främst beror på att alldeles för få blir tillfrågade.
– När vi frågade runt bland yngre seniorer som lämnat föreningarna visade det sig att de flesta av dem aldrig ens fått frågan om de ville ha ett förtroendeuppdrag. Så det första man måste tänka på i en förening är naturligtvis att se till att folk blir tillfrågade. Och ta till vara människors kompetens! Fråga vad de har för specialkunskaper. Alla har något att bidra med.
Det vidunderliga med att människor möts är att det då uppstår nya idéer, menar Liliana Assi.
– Inte förrän man ligger i graven är man färdig. Man lär sig saker hela livet.
Men för att man ska kunna lära sig krävs också bra förutsättningar. Liliana tycker att alla föreningar efter årsmötena i februari ska ordna utbildningar för nya styrelseledamöter i mars-april. Det lönar sig att satsa på teambildning och vad det innebär att jobba i en grupp.
– Man ska helst ordna utbildningar regelbundet inom SPF, både för styrelsen och för de som sitter i KPR, så att de som är nyvalda får en bra start.