Såväl SPF Seniorerna som PRO riktar förnyad och skarp kritik mot hur äldreomsorgen fungerar när det gäller maten till de äldre.
De nya uppgifterna som visar att uppemot 40 000 äldre lider av näringsbrist, en situation som är fullständigt oacceptabel.
– Det är helt förfärligt och det visar att äldreomsorgen inte riktigt klarar att se till att den mat de serverar är näringsriktig och serveras i en miljö som gör att äldre vill äta, säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam till News55.
– När hemtjänsten ställer fram den svarta lådan, som i bästa fall är uppvärmd i mikron, framför de äldre är det många som bara petar i maten. Det verkar handla mycket om arbetsledning, inställning hos personal om vad som är viktigt och om vad man som personal får lägga tid på.
Mycket allvarligt
Att situationen fortgår är obegripligt, enligt Christina Rogestam. Inte minst mot bakgrund av att regeringen har satsat två miljarder per år till olika förstärkningar av äldreomsorgen. Om resurserna har använts på rätt sätt borde man kunna se en förbättring.
– Näringsbrist kan leda till sådant som depression, fallolyckor och att man åker in och ut från sjukhus. Det här är en av de allvarligaste sakerna inom vård och omsorg och borde få en oerhört hög prioritet hos kommuner och regeringen.
”Riktlinjer följs inte upp”
Socialstyrelsen presenterade i januari 2015 nya riktlinjer och skärpta krav för hur undernäring ska förebyggas och behandlas.
De nya reglerna ställer skarpa krav på rutiner och kräver att sjukvården och omsorgen arbetar systematiskt för att förhindra undernäring.
Trots att det nu gått över två år sedan Socialstyrelsen gick ut med dessa krav finns ingen tydlig översikt om hur dessa riktlinjer egentligen efterföljs.
Det skriver Anders Åker, chefredaktör för Tidningen Doktorn och doktorn.com i en debattartikel i Aftonbladet.
Trots personal
PROs ordförande Christina Tallberg kritiserar de särskilda boenden där undernäringen hos de boende är ett faktum trots att personal finns på plats dygnet runt.
– Man borde kunna se till att folk äter sin mat och att de måltider som serveras är aptitliga. På särskilda boenden är det också så att de äldre själva betalar för sin mat, och det handlar ibland om stora pengar, säger Christina Tallberg till News55.
Behövs kunskap
Det behövs mer utbildning av boendepersonalen och en förståelse för hur viktig maten är för äldre, understryker Christina Tallberg.
– Äter man för lite kan man tillgodogöra sig läkemedel sämre och risken för fallolyckor och sjukdomar ökar.
M kräver åtgärder
Det är djupt ovärdigt med ensamma och undernärda äldre. Men det finns sätt att förbättra läget.
Det skriver Cecilia Widegren, socialpolitisk talesperson (M), riksdagsledamot Skaraborg, Katarina Brännström, riksdagsledamot (M) socialutskottet med ansvar äldrefrågor och Margareta Pålsson, ordförande Moderata Seniorer (M) i en debattartikel i Dagens Samhälle.
De har tre förslag:
- 400 miljoner de kommande fyra åren till en förstärkt satsning på kompetensförsörjning och kontinuitet i äldreomsorgen.
- 40 miljoner till en satsning på att fler äldre ska kunna få komma ut i friska luften och vara i sällskap med andra. Se över och öka antalet kontaktpunkter och mötesplatser för äldre.
- 120 miljoner till ett måltidslyft i äldreomsorgen såväl inom äldreboenden som i hemtjänst, med fokus på vällagad mat som kan ätas i sällskap med andra.