Stor smittspridning – dags för munskydd?
Blogg | Nyheter | ingmar skoog blogg

Stor smittspridning – dags för munskydd?

Nu ökar smittspridningen i hela landet, och antalet sjukhusvårdade är högre än i våras. Ingmar Skoog har börjat bära munskydd på platser med mycket folk. Här berättar han varför och hur.

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-12-15
Så här kan man utrusta sig om man vill att andra ska hålla avstånd när man har munskydd…

Nu har det blivit en ganska stor smittspridning i samhället och den verkar fortfarande öka. Antal dödsfall och patienter på IVA är fortfarande mycket lägre än i våras, med undantag från Skåne och några andra regioner, men antalet som vårdas på sjukhus är högre eller lika högt som i våras. Belastningen på sjukvården måste därför sänkas och där har vi alla ett ansvar. Dessutom innebär smittspridningen just nu att vi alla har en ökad individuell risk. Allt fler tror nu att coronaviruset är säsongsberoende, dvs sprids mer under höst-vinter-vår. I så fall var det en nedåtgående trend när vi drabbades i våras. Det kan förklara att en del länder som fick smittan senare på våren kom lindrigt undan, medan de nu hör till de svåraste drabbade. Kylan och den torrare luften kan eventuellt göra att viruset nu sprider sig längre. Om det räckte med 1,5- 2 meters avstånd i våras kanske det nu behövs 3-3,5 meter.

Detta innebär att vi nu måste vara mycket försiktigare igen

Detta innebär att vi nu måste vara mycket försiktigare igen och noga följa de rekommendationer som nu gäller. Själv hämtar jag barnbarn fortfarande någon gång i veckan, men nu bara utomhus. Det kan dock innebära en risk. Jag arbetar också hemifrån, vilket blir lite isolerat, och jag handlar mat efter kl 21 på kvällen. I det läge som är nu kan det också vara anledning att vara försiktig med besök på äldreboenden även om just besökare kanske inte varit den största anledningen till smittspridningen.

Jag måste nu också erkänna att jag börjat med munskydd

Jag måste nu också erkänna att jag börjat med munskydd i affärer och där det finns mycket folk. Bevisen för att munskydd skyddar en själv är inte jättestarka och effekten ligger kanske på 10-15%. Den danska studien som ofta nämns hade 6000 personer, men bara 95 personer smittades av corona. Man kan då statistiskt inte upptäcka så små effekter. Den största effekten verkar vara att man minskar risken att smitta andra. I så fall kan det ha betydelse för samhällsspridningen, och nu måste man ta till alla möjligheter.

Det viktigaste när man använder munskydd är att man fortfarande håller avstånd

Det viktigaste när man använder munskydd är att man fortfarande håller avstånd, undviker trängsel, tvättar händer ofta och att man använder munskydden rätt. Så här gör jag:

  1. a) Tvätta händerna innan ni tar på skyddet
  2. b) GRUNDREGEL: RÖR ALDRIG SJÄLVA SKYDDET!! När ni tar på skyddet skall ni hålla i banden eller allra allra ytterst i kanten.
  3. c) Det heter munskydd, men det skall täcka BÅDE mun och näsa. Se till att det sitter fast
  4. d) Ta inte av det när ni skall prata. Låt det inte hänga runt halsen. RÖR INTE SJÄLVA SKYDDET med händerna. Tänk på det som om det var fyllt med virus. Låt det sitta kvar tills ni kan ta av det på ett säkert sätt
  5. e) Ha helst på skyddet tills ni kommer hem. När ni tar av det skall ni göra det genom att hålla i banden. RÖR INTE SJÄLVA MUNSKYDDET! Beroende på vilken typ ni använder skall skyddet slängas eller läggas på karantän i en vecka
  6. f) Tvätta händerna när ni tagit av skyddet.

GRUNDREGEL: RÖR ALDRIG SJÄLVA SKYDDET!!

Jag måste säga att det var lättare att använda munskydd än vad jag trott. Och glöm inte att det viktigaste fortfarande är att på samma sätt som förut hålla avstånd, undvika att träffa främmande människor inomhus, tvätta händerna ofta, inte peta sig i ansiktet, stanna hemma vid minsta symtom. Tänk som om varje människa ni möter är en symtomfri smittspridare. Och att munskyddet bara ger kanske 10% skydd.

 

 

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-12-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas