Stor oro hos äldre hbtqi-personer
Nyheter

Stor oro hos äldre hbtqi-personer

Social isolering är vanlig bland äldre hbtqi-personer, enligt ny undersökning. De har även lågt förtroende för framtida äldreomsorg.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-08-15

Det finns stora kunskapsluckor när det gäller hälsa och livsvillkor hos äldre hbtqi-personer. Det visar en en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Med äldre avses i rapporten personer över 65 år.

Rapporten visar att social isolering och ofrivillig ensamhet är vanligare bland äldre sexuella minoriteter jämfört med andra grupper. Äldre hbtqi-personer har även lägre förtroende för framtida äldreomsorg jämfört med andra äldre.

– Äldre hbtq-personer är oroliga för att bristande hbtq-kompetens hos vårdpersonal kan leda till sämre bemötande och möjlighet till vård och stöd, säger utredare Mika Handelsman-Nielsen i en kommentar.

Detta gör oron till en specifik erfarenhet för just äldre hbtqi-personer, enligt utredningen. Den pekar också på att det behövs mer forskning på området.

– Ytterligare forskning behövs gällande äldre hbtq-personers hälsa och livsvillkor. Samtidigt behöver kunskap om gruppen öka hos berörd personal, säger Mika Handelsman-Nielsen.

Rapporten, som är en del av ett regeringsuppdrag om att kartlägga hälsa och livsvillkor bland äldre hbtqi-personer, riktar sig till hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen. Den vänder sig också till kommuner, regioner, andra myndigheter, samt till civilsamhället.

Nyligen publicerades även en portugisisk rapport där närmare 650 personer över 60 år besvarat frågor om psykisk hälsa. Undersökningen visade att deltagande hbtqi-personer upplevde större sårbarhet och marginalisering än de som inte tillhör denna grupp.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-08-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas