Antalet personer med Parkinsons sjukdom kommer att öka kraftigt. Samtidigt förändras nu forskarnas bild av sjukdomen.
Antalet personer i världen med Parkinsons sjukdom kommer att fördubblas till 2050, enligt en studie som nyligen publicerades i British Medical Journal. Runt 25 miljoner människor kommer då att leva med sjukdomen, vilket innebär en ökning med 110 procent jämfört med 2021.
Den största anledningen till den väntade ökningen är att världens befolkning blir allt äldre, enligt studien.
Men även om sjukdomen är vanligast bland personer över 70 år, så kan den inträffa tidigare i livet. Hos 5 till 10 procent av patienterna utvecklas den redan före 40 års ålder och sjukdomen drabbar män oftare än kvinnor.
Det sker nu även en möjlig förändring i hur sjukdomen förstås, enligt forskare.
– Parkinsons är en hjärnsjukdom som orsakar rörelsestörningar, men hos många människor också hallucinationer och demens, säger neurologen och forskaren Kaja Nordengen vid Oslo Universitetssjukhus till forskning.no.
Hittills har sjukdomen definierats utifrån symtom som tröghet, skakningar och stelhet. Forskare kallar detta progressiva motoriska symptom. Det gör att symtomen blir värre med tiden. Dessa symtom orsakas av att en grupp nervceller i mellanhjärnan dör. Men det finns också icke-motoriska symtom på Parkinsons, enligt Kaja Nordengen:
– Som sömnstörningar, förstoppning och depression. Andra grupper av nervceller kan också dö och orsaka demens vid avancerad sjukdom.
Enligt Nordengen sker dock nu ett möjligt paradigmskifte i förståelsen av vad som egentligen orsakar nervcellsdöd.
– Det har länge varit känt att ett protein som kallas alfa-synuklein klumpar sig i hjärnan hos Parkinsonspatienter. Nu finns det ett test som kan mäta denna klumpning.
Nordengen är mycket optimistisk inför nya läkemedel där antikroppar hjälper till att ta bort proteinklumpar från hjärnan. Men tror inte på någon större påverkan på kort sikt av den väntade ökningen av patienter med Parkinsons sjukdom.
– Vi måste möta denna ökning med forskning. Kanske kan vi på så sätt bidra till att förebygga eller minska ökningen.
Annons Nordengen tror att det kommer att finnas effektiva läkemedel för att stoppa utvecklingen av sjukdomen år 2050. Hon framhåller stora internationella forskargrupper, som med stöd av starka patientföreningar arbetar med att förstå orsaken till och utvecklingen av sjukdomen.
Hennes förhoppning är att framtida forskning ska göra det möjligt att upptäcka Parkinsons sjukdom innan symtom visar sig – och sedan behandla proteinklumparna innan de leder till nervcellsdöd.
– Därför tror jag att att få diagnosen 2050 kommer att representera något helt annat än det gör idag.