Stor irritation över sänkt pension
Nyheter | Missnöje

Stor irritation över sänkt pension

195 000 personer med tjänstepension från KPA Pension får sin tjänstepension sänkt i år.

Jan Arleij
Publicerad 2024-02-16

Sänkningen drabbar pensionärer med KPA:s traditionella försäkring. Placeringarna består till 46 procent av svenska och utländska aktier.

Men trots att världens börser slutade på 20 procent plus förra året har utbetalningarna sänkts med 5 procent till i år.

– Det är utvecklingen i omvärlden och på de finansiella marknaderna de senaste åren som bidrar till att utbetalningarna för vissa har blivit lägre, säger Johan Sjöström, affärsområdeschef på KPA Pension till Aftonbladet.

– Nedgången på de finansiella marknader och utveckling i omvärlden 2022 fick genomslag först 2024.

Johan Sjöström.

För de som har valt livslång utbetalningstid handlar det i genomsnitt om en sänkning på i genomsnitt 45 kronor i månaden före skatt.

Flera har sänkt

Nyligen gav Pensionsmyndigheten besked om att premiepensionen sänks för 375 000 personer med traditionell försäkring från årsskiftet.

Alecta och AMF sänkte utbetalningarna från de traditionella försäkringarna förra året.

Fått information

Sänkningen hade kunnat bli ännu större om inte KPA den 1 januari i år infört en ny regel som begränsar den till max 5 procent från ett år till nästa.

Enligt Johan Sjöström har de berörda fått information om de nya reglerna under hösten och i samband med att utbetalningsbeskeden skickades ut i början av januari.

Många som ringer

Men trots information har SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson fått ta emot många samtal från besvikna personer med KPA-pension.

Hon menar att det behövs bättre information från KPAs sida.

– Det är helt grundläggande att man informerar tydligt vad det är för regler som gäller, vilka villkor som gäller, varför pensionen går upp eller ner och framför allt hur det påverkar den enskilde individen.

Anna Eriksson.

– Informationen får gärna finnas tydligt tillgänglig när man går in på bolagets sajt. Det är inget man ska behöva leta sig fram till. Det är också beklagligt att KPA inte har några räkneexempel, det hade underlättat för förståelsen för de drygt 200 000 personer som drabbas av sänkningen.

Det är KPA Pension

Ett tjänstepensionsbolag inom kommun- och regionsektorn. KPA Pension förvaltar tjänstepensioner åt 2,2 miljoner kunder och administrerar tjänstepension åt kommuner, regioner och kommunala bolag.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2024-02-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas