Stor fara för tandhälsa på särskilda boenden
Bild: Colourbox
Nyheter | Risk

Stor fara för tandhälsa på särskilda boenden

Ansvariga chefer på särskilda boenden måste ta ett större ansvar för att äldres tandhälsa ska skyddas. Så är inte fallet idag visar en ny studie vid Göteborgs universitet.

Jan Arleij
Publicerad 2024-11-14

Forskarna har försökt kartlägga vad som underlättar respektive hindrar vård- och omsorgspersonal att arbeta med förebyggande munhälsa på många särskilda boenden.

Det handlar inte minst om otydlig ansvarsfördelning mellan olika yrkesgrupper på boendena, något som leder till att munvård prioriteras ned.

Till det kommer stora variationer i utbildning och kunskap om munhälsa bland vård- och omsorgspersonalen. Det gör att riskbedömningar och munvårdsinsatser inte utförs på rätt sätt.

Lisa Bellander och Helle Wijk.

– Ledningen behöver engagera sig i att skapa tydliga rutiner för munvård och ge förutsättningar för att all personal får nödvändig utbildning. Vi såg i vår studie att när ansvar och roller är otydliga, så riskerar de äldres munhälsa att försämras vilket kan få mycket allvarliga följder för hälsan generellt, säger Helle Wijk, sjuksköterska och professor i omvårdnad på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Det krävs ett tydligt ledarskap för att arbetet kring munvård ska förbättras.

Orsakar ohälsa

Studien visar också att munhälsan är avgörande för flera andra hälsorisker som att inte kunna tugga och svälja ordentligt och därmed förlora i vikt.

Ett sätt att komma längre är enligt forskarna att tillämpa kvalitetsregister som Senior alert och ROAG-J.

Onödigt lidande

Lisa Bellander, tandläkare och doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är studiens huvudförfattare:

– Vi såg att ett strukturerat arbetssätt möjliggör för vård- och omsorgspersonalen att tidigare upptäcka problem i munhålan och därmed sätta in åtgärder innan problemen leder till onödigt lidande.

Forskarna betonar att en av de största utmaningarna är att få de äldre personerna att vilja delta i vården, särskilt när de har kognitiva sjukdomar.

Studien publiceras i tidskriften BMC Geriatrics.

Jan Arleij
Publicerad 2024-11-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas