Fler seniorer vill jobba länge, och fler vill anlita dem. På bara några år har antalet sysselsatta mellan 65 och 74 fördubblats.
Ett tecken på efterfrågan är att bemanningsföretaget Veteranpoolen under kommande år planerar att anställa ytterligare 2500 seniorer över hela landet, allt från ekonomer och lärare till trädgårdsmästare och hantverkare.
Stort behov
– Behovet av äldre arbetskraft är så stort att vi helt enkelt måste rekrytera massor av nya pensionärer som vill jobba extra, säger vd Mats Claesson.
Båb Bengtsson på Veterankraft säger i Aftonbladet att seniorer uppskattas för kompetens, men även för sin arbetsmoral.
Fördomar
Fortfarande spökar dock åldersdiskrimineringen. Men frågan om äldres kompetens syns alltmer och var bland annat ett vanligt ämne under årets Almedalsvecka, vilket Senioren rapporterat om.
Många jobbar vidare för att få ett socialt sammanhang eller för att de inte känner sig färdiga med arbetslivet. Men de finns också en grupp som fortsätter jobba, eller börjar jobba igen efter pensionen, för att ekonomin helt enkelt kräver det.
I en artikel i Aftonbladet talar John Mellkvist, expert i regeringens delegation för senior arbetskraft, talar om ”unretirement”som en global trend.
Viktig livsgnista
– Arbete är så mycket mer än försörjning. Det är en identitet för många människor som kan ge en viktig livsgnista. Samtidigt kan det för andra vara en plåga om man jobbar trots att man är sjuk eller har någon form av hälsoproblematik.
Han menar att samhället har avfärdat människors kompetenser för tidigt, vilket i sin tur kan leda till ohälsa när folk som vill och orkar vara aktiva inte längre får utvecklas och känna sig behövda.
Fördubbling
Enligt SCB:s Arbetskraftsundersökningar har antalet sysselsatta 65-74-åringar ökat från 9 procent 2001 till 17 procent 2018. Och en undersökning från Kompetensföretagen visar att andelen konsulter över 60 år ökar.
Kanske är det som Veteranpoolens vd Mats Claesson säger: Det är roligare att vara ledig när man har ett jobb att vara ledig ifrån.