Det blir som den nuvarande oppositionen vill. 4,3 extra miljarder ska förstärka äldreomsorgen under året.
Regeringskris eller inte. Äldreomsorgen ska förstärkas. I början av april ställde sig nämligen ett enigt finansutskott bakom Moderaternas, Kristdemokraternas, Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets krav på att äldreomsorgen måste få mer statligt stöd än vad regeringen redan beslutat.
2021 års budget förstärktes på det sättet med 4,3 extra miljarder till äldreomsorgen.
Och regeringen har accepterat förändringen och nyligen redovisat en plan för hur pengarna ska betalas ut. Socialstyrelsen får ansvaret för att fördela bidragen.
Måste söka
Fyra områden får en förstärkning.
Två miljarder kronor ska gå till att minska antalet timanställningar inom äldreomsorgen. Bidraget är prestationsbaserat och kan betalas ut till alla omsorgsverksamheter som är kommunfinansierade.
En miljard ska gå till att utöka bemanningen av sjuksköterskor inom äldreomsorgen. Även detta är ett prestationsbaserat stöd.
För att kommunerna ska kunna ta del av dessa två stöd måste de anmäla sitt intresse till Socialstyrelsen senast 1 oktober. Kanske något för landets pensionärsråd att hålla ögonen på.
Bli specialister
22,1 miljoner ska betalas ut som riktade statsbidrag till kommuner.
Det ska användas till att fler anställda undersköterskor ska få möjlighet att utbilda sig till specialistundersköterskor med fokus på vård och omsorg om äldre samt personer med demenssjukdom.
Fler läkare
300 miljoner ska betalas ut till regionerna för att utöka tillgången till läkare inom äldreomsorgen.
Fördelningen baseras på hur många personer som är 80 år eller äldre i varje region.