Flera regioner klara med vaccinationerna på äldreboenden. Ersättning för eventuella biverkningar och kraftig ökning av antalet doser som kommer till Sverige. Det var några av beskeden som lämnades på en pressträff på onsdagen.
Socialministern Lena Hallengren (S) understryker att regeringen garanterar ersättning till personer som eventuellt drabbas av biverkningar av Modernas vaccin, som levereras till Sverige i dagarna, trots att företaget inte täcks av den svenska patientförsäkringen.
Dalarna och Västra Götalands regioner har sagt att de inte kommer att börja vaccinera med Modernas vaccin förrän de har fått skriftliga garantier på det. Regeringen ska nu lägga fram ett lagförslag om att staten ska stå för kostnaderna för eventuella biverkningar.
– Oavsett när beslutet fattas kommer regeringen att täcka eventuella kostnader, säger Lena Hallengren.
Flera regioner klara med äldreboendena
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner, SKR, är också en av deltagarna på pressträffen. Hon berättar att flera regioner mer eller mindre är klara med vaccinationerna på äldreboenden och att man fortsätter med personal inom vård och omsorg samt för de som har hemtjänst.
Hon poängterar att Folkhälsomyndighetens förtydligande om prioriteringsordningen förra veckan var välbehövligt.
– Med det i ryggen har regionerna beslutat att man nu kan börja vaccinera personal inom covid-vården som är otroligt hårt pressad, säger Emma Spak.
300 000 doser i veckan
Om det inledningsvis varit förhållandevis mindre doser så kommer antalet som kommer till Sverige att öka nu.
– Det kommer att bli ett kraftigt ökat flöde. Vi kommer att öka till 300 000 doser i veckan, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström på pressträffen.
Det kan bli så mycket som 500 000 doser i veckan i april när fler vaccin godkänns. Astra Zenecas vaccin är nästa på tur och väntas bli godkänt 29 januari. Efter det står Jansens på tur.
Rapporter om biverkningar väcker ingen oro
Statsepidemologen Anders Tegnell tar upp Modernas vaccin som snart börjar användas i Sverige.
– Vi håller på att ta fram underlag för hur vi ska gå vidare med nästa fas vad gäller prioriteringarna, säger han.
Lotta Bergkvist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket, kommenterar de uppgifter om biverkningar som kommit in.
– Vi har inte fått några rapporter som väcker någon större oro. De rapporter som vi fått in handlar om misstänkta samband. Många är kända sen tidigare. VI har inte bedömt att någon reaktion är sådan att man behöver göra någon åtgärd, som att stoppa vaccinationer till exempel, säger hon.