Nu sjösätter regeringen sitt åtagande från Tidöavtalet att ta reda på hur svenskakunskaper ska öka hos äldreomsorgspersonal.
En särskild utredare ska analysera och ta fram förslag på hur krav på kunskaper i svenska språket för personal i äldreomsorgen kan regleras.
Det huvudsakliga syftet är att stärka patientsäkerheten inom vård och omsorg av äldre, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Utredaren ska bland annat analysera och ta ställning till vilken nivå på kunskaper i svenska språket som är lämplig för undersköterskor och vårdbiträden som arbetar i äldreomsorgen och om kraven bör skilja sig åt mellan yrkesgrupperna.
Hela landet
Flera kommuner har redan infört språktester i äldreomsorgen.
– Det är viktigt att vi går fram med detta för hela landet, så att det inte är skillnad mellan vilken kommun du bor i, säger äldreminister Anna Tenje (M) i en kommentar till Altinget.
Annan personal
Språkkrav ska enligt direktiven till utredaren också kunna omfatta annan servicepersonal som till exempel vaktmästare eller lokalvårdare.
Utredaren ska också analysera och redovisa konsekvenser av språkkraven för äldreomsorgens personal- och kompetensförsörjning, och det i både offentlig och privat regi.
Uppdraget ska redovisas senast den 1 september 2024.
Nödvändigt
SPF Seniorerna välkomnar att tydligare krav ska ställas på svenskanivån för de som arbetar i äldreomsorgen.
– Det är nödvändigt för att svensktalande hemtjänst- och omsorgstagare ska kunna få en äldreomsorg som är säker och av god kvalitet, säger förbundsordförande Eva Eriksson.
Kulturen viktig
Språkkrav ökar också förståelsen kollegor emellan och bidrar till att öka attraktiviteten i omsorgsyrkena, menar hon.
– Allt detta kommer att gagna mottagarna.
Men regeringen missar att det i personalen också bör finnas kunskaper i svensk kultur, anser Eva Eriksson.
– Detsamma gäller även kunskaper i andra språk och kulturer än den svenska. Detta blir allt viktigare ju fler äldre som har en icke svensktalande bakgrund.
Berör många seniorer
Flera rapporter från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och offentliga utredningar har pekat på bristande kunskaper i svenska språket hos omsorgspersonal.
Socialstyrelsen har i Vård och omsorg om äldre – Lägesrapport 2023 beräknat att andelen utrikes födda bland de som har fyllt 66 år kommer att vara 17 procent år 2030.
Direktiven till utredningen presenterades i onsdags (29/3) av äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje och Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.