SPF Seniorerna sågar regeringens förslag
Foto: Istockphoto
Nyheter | "Tänk om"

SPF Seniorerna sågar regeringens förslag

Regeringen väljer fel väg att gå. Det skriver SPF Seniorerna i sitt remissvar om högkostnadsskyddet för mediciner.

Jan Arleij
Publicerad 2025-02-19

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och regeringen planerar att kraftigt försämra högkostnadsskyddet, konstaterar förbundet i sitt remissvar till regeringen. Man försöker tackla statens utgifter för skyddet, vilket är rimligt, men man gör det på ett bristfälligt sätt.

Regeringens förslag är ”fel väg att gå eftersom den främst drabbar ekonomiskt utsatta personer och riskerar att minska ordinerade behandlingars effektivitet”, argumenterar förbundet.

Effekten för statens ekonomi kan bli rakt motsatt den avsedda.

Förlorare

De största förlorarna blir dessutom de med låg pension med mycket små marginaler.

Pensionen räcker helt enkelt inte till, skriver förbundet:

”Redan idag har många äldre med kroniska sjukdomar svårt att få ekonomin att gå ihop. Förslaget om kraftigt försämrat högkostnadsskydd för läkemedel lägger ytterligare börda på en redan hårt prövad grupp.”

Seniorer har också få möjligheter att påverka sin inkomst. Därmed kan de behöva göra mycket tuffa prioriteringar, som att välja mellan att ta ut sina läkemedel eller betala en viktig räkning.

En princip

Högkostnadsskyddet för läkemedel är och ska vara en av hälso- och sjukvårdens hörnstenar i Sverige, menar SPF Seniorerna.

Skyddet innebär ett viktigt värn för den enskilde att drabbas av alltför höga kostnader för förskrivna receptläkemedel:

”Seniorer är de största konsumenterna av läkemedel. Om förslaget blir verklighet kan äldre med låg pension tvingas avstå från att köpa ut samtliga förskrivna läkemedel vid ett och samma tillfälle.” framhåller förbundet.

SPF Seniorerna sammanfattar sin kritik i vad man beskriver som tre troliga följder av förslaget om det skulle bli verklighet:

• äldre patienter kommer inte att följa läkarens ordination och får därmed inte den behandling som krävs för att förebygga, lindra eller bota sjukdom
• risken ökar för akut insjuknande och besök på akutmottagning, vilket i sig innebär ett ökat lidande för seniorer och deras närstående
• vårdkostnaderna kommer på grund av detta att öka

SPF Seniorerna markerar också i sitt svar att nuvarande modell med löpande indexreglering som följer prisbasbeloppet fungerar väl.

Bred enighet

I måndags (17/2) gick remisstiden ut. Kritiken bland remissinstanserna är massiv. Enigheten om att regeringen bör dra tillbaka är förslaget är stor.

Bland annat uppmanar flera fackförbund – bland dem Läkarförbundet, Sveriges Arbetsterapeuter, Fysioterapeuterna och Sveriges Farmaceuter – sjukvårdsministern att tänka om.

– Sedan beskedet kom har jag nog aldrig blivit så nedringd av våra distriktsköterskor som gör läkemedelsgenomgångar. De säger att patienter redan i dag inte hämtar ut alla läkemedel, hur ska det bli sedan då, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Altinget.

Sineva Ribeiro.

SPF Seniorerna understryker i liket med många andra remissinstanser att konsekvensbeskrivningen av förslaget är bristfällig eftersom den ”saknar iakttagelser, analys och bedömning av hur förslaget påverkar folkhälsan”.

Exempelvis Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten efterlyser i sina remissvar en tydligare konsekvensanalys från regeringens sida.

Det vill regeringen

  • förändra högkostnadsskyddet för läkemedelsförmånen genom att höja egenavgiften
  • kostnadstaket för högkostnadsskyddet för läkemedel ska höjas från 2 900 kronor till 3 800 kronor
  • beloppen inom den så kallade högkostnadstrappan ska höjas i varje steg, så att patienten i det första steget ska betala 75 procent av kostnaden i intervallet

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2025-02-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas