Folkhälsomyndighetens utvärdering av 70-årsgränsen bör omgående göras om.
Det kräver SPF Seniorerna i ett brev till socialminister Lena Hallengren (S).
Folkhälsomyndigheten har nyligen utvärderat åldersgränsen för särskilda råd till personer som 70 år eller äldre.
Myndigheten hävdade då att åldersgruppen 70+ i sig själv är en riskfaktor för svår sjukdom i covid-19.
Svagt underlag
Men därefter har underlaget för utvärderingen granskats och slutsatsen är att studien lider av flera svagheter, vissa av dem allvarliga, skriver SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och Gösta Bucht, sakkunnig i vård och omsorg och professor emeritus i geriatrik.
De hänvisar bland annat till vad professor Ingmar Skoog har framfört i tidningen Senioren.
Oroande
SPF Seniorerna betonar i brevet att man självklart tar smittan på största allvar och att man bidrar till att minska spridningen. Seniorer följer och tillämpar rekommendationer noggrant.
– Men rekommendationerna för personer 70 år och äldre leder till oroande konsekvenser för 1,6 miljoner människors liv och hälsa, ungefär var sjätte svensk.
Psykisk ohälsa
Det finns i nuläget inga besked om hur länge rekommendationerna väntas fort pågå eller om en ny utvärdering ens är att vänta.
– För många är avsaknaden av fysiska kontakter och isoleringen svår. Växande psykisk ohälsa bland seniorer får allvarliga och skadliga följder. Mot denna bakgrund är det än viktigare att det underlag råden bygger på är välgrundat och gediget. Folkhälsa inkluderar också det psykiska måendet, skriver Eva Eriksson och Gösta Bucht, som också skickat en kopia till Folkhälsomyndigheten.
Omgående
Eriksson och Bucht vädjar nu till Lena Hallengren att ta hjälp av regeringens äldreforskarråd. Detta för att ”säkerställa att 70-årsgränsen är adekvat för att hindra smittan och svår sjukdom eller död av covid-19”.
– En bredare och mer kvalificerad studie av rekommendationerna till 70 år och äldre är ytterst angelägen och måste sättas igång omgående.