SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam kräver ett möte med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Syftet är att försöka stoppa förslaget om en förändrad broms som kommer att minska pensionshöjningarna 2016 och 2017.
På fredag sammanträder den mäktiga Pensionsgruppen, bestående av regeringspartierna och allianspartierna. Mycket talar för att frågan om bromsen då kommer upp för ett avgörande.
– Det finns därför ett stort behov av att nu hålla fram och förklara de starka argument som talar emot förslaget om en utsmetad broms, säger Christina Rogestam till veteranen.se.
Det var i onsdags (13 maj) som Christina Rogestam i ett brev till Annika Strandhäll begärde ett möte öga mot öga.
Men socialförsäkringsministern har ännu inte svarat SPF Seniorerna.
Pensionsgruppens idé med att ändra bromsen är att den under goda år ska kapa delar av pensionshöjningarna för att i stället begränsa sänkningar av pensionerna under dåliga år.
Pensionärsorganisationerna har, som veteranen.se tidigare rapporterat, gemensamt avvisat förslaget.
Man anser att grundproblemet är att pensionssystemet är underfinansierat, och att Pensionsgruppen i stället bör sjösätta en grundlig utvärdering av hela pensionssystemet.
– Hittills har man tittat på enskilda delar som AP-fonderna, ett förlängt arbetsliv och ett utsmetande av bromsen. Det är nu mycket hög tid att analysera hela systemet och hur det faktiskt har misslyckats med att leverera vad som utlovades från början, säger Christina Rogestam.
Vad tänker du på då?
– Det finns många saker som har gått snett. Allvarligast är kanske att bromsen har sänkt pensionerna vid flera tillfällen och att pensionerna inte följer lönerna.
Socialförsäkringsministern och Pensionsgruppen brukar hävda att man redan utreder pensionssystemet grundligt. Gör man inte det, tycker du?
– Nej, man tittar på enskilda delar i stället för på helheten. Tiden är mogen för en sådan lika grundlig som bred genomgång. De olika åtgärder man behöver göra måste hänga ihop. Det går inte längre att bara lappa och laga på en maskin som är från 1990-talet.
Vad får dig att bedöma att ”tiden är mogen”?
– Systemet har nu visat sina dåliga sidor för människor ute i samhället. Bromsen har slagit till tre gånger på kort tid och vi har sett Premiepensionssystemets avigsidor med sina 800 fonder att välja emellan för att ta två exempel. Medvetenheten i samhället om bristerna ökar hela tiden.
Effekten av en utjämnad broms, eller ”utsmetad” som pensionärsorganisationerna föredrar att kalla den, blir förödande, anser Christina Rogestam.
– Förslaget innebär ju att de efterlängtade höjningarna av inkomstpensionerna 2016 och 2017 inte blir verklighet. Våra beräkningar visar att en pensionär med 12 000 kronor i månaden får cirka 700 kronor mindre i plånboken varje månad genom den uteblivna höjningen.
SPF Seniorerna har också genom Christina Rogestam skrivit ett långt brev till ledamöter i Pensionsgruppen och i riksdagen för att övertyga om att frågan om pensionssystemet måste kunna debatteras mer öppet.
– Det här är en så viktig fråga, både i dag och i morgon, att riksdagen måste våga ta i den. Man kan inte fortsätta att ständigt hänvisa till och därmed gömma sig bakom pensionsgruppen, säger Christina Rogestam.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se